hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Pipáról plakátolnak

Az elmúlt években Magyarországon is terjedő vízipipa-használat elleni kampányba kezdett az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI).

A nemzetközi ifjúsági dohányzás felmérés magyar adatai alapján százból 17 fiatal szívott már vízipipát 2013-ban, Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, és a felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tévhitekkel ellentétben a vízipipadohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. Egy teljes vízipipa használattal - 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel - annyi füst és szén-monoxid jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával.

A vízipipa egészségkárosító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2005-ben felhívta a figyelmet, hiszen a vízipipa füstje olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Több kutatás is talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között. A vízipipa füstje káros hatással van a tüdőkapacitásra, csökkenti a légúti funkciót és bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez vezethet. Az OEFI ezért figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett, a kampány során a vízipipázás okozta káros hatásokat bemutató plakátok és infografikák kerülnek főiskolák, egyetemek, középiskolák, gyermekorvosi rendelők, bevásárlóközpontok jól látható felületeire.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés