hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Június 26. a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja

Petíció a drogprevencióért

Petíciót adtak át kedden, a drogellenes világnapon civilek az illetékes minisztérium képviselőjének azt követelve, hogy a drogprevenció legyen része a Nemzeti Alaptantervnek (NAT).

A petíciót a Magyar Prevenciós Alapítvány és az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom nevében nyújtották át az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársának.

Braun Mónika, a Magyar Prevenciós Alapítvány elnöke a tárca budapesti székháza előtt, a petíció átadásakor az MTI-nek azt mondta: követelik, hogy a hatékony, rendszeres drogfelvilágosítás a NAT szerves részét képezze, és azt az általános iskola 5. osztályától kezdve egészen a 12. évfolyamig a gyakorlatban is alkalmazzák tanórák keretében.

A droghasználat és a dizájner drogok terjedése elleni küzdelem nemcsak a kormány és más hivatalos szervek, hanem a civil társadalom és minden egyes ember ügye, hogy megóvja jövőnket és gyermekeinket a kábítószerek terjedésétől. A felmérések szerint a 16 évesnél fiatalabb budapesti fiatalok 50 százaléka, országosan pedig 37,5 százaléka próbált már ki valamilyen kábítószert.

A százezer aláírást a drogellenes maraton alatt gyűjtötték, és azt több közéleti személyiség is aláírta. A petíciót Müller Éva, a minisztérium nemzeti drogkoordinátora vette át.

A kormány korábbi tájékoztatása szerint folyamatban van a nemzeti drogstratégia kidolgozása, és az várhatóan az év második felében kerülhet az Országgyűlés elé. A dizájner drogok visszaszorítását célzó rendelet, amely a konkrét szerek mellett az alapvegyületeket felsoroló listát is tartalmazza, idén április 3-án lépett hatályba.

Az ENSZ-közgyűlés határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink