hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Petesejtek helyett a petefészek lefagyasztását ajánlják

Egy brit termékenységi klinika  a petesejtek lefagyasztása helyett a petefészek egy részének lefagyasztását ajánlja azoknak a nőknek, akik egészségügyi vagy szociális okokból szeretnék kitolni a gyermekvállalást – írja a Medipress alapján a hvg.hu.

Azok a nők, akik kemoterápiás kezelések előtt állnak – annak érdekében, hogy a későbbiekben biztosan lehessen saját gyermekük – eddig csupán a petesejtjeik lefagyasztása mellett dönthettek. Nemrég azonban brit kutatók kifejlesztettek egy olyan módszert, ami révén a páciens egyik petefészkének a 60 százalékát eltávolítják és mínusz 190 fokon tárolják, amíg a nő úgy nem dönt, hogy kész a gyermekvállalásra.

A szakértők szerint ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint a petesejtek lefagyasztása vagy a mesterséges megtermékenyítés. Egyénenként ugyanis általában csak 12 petesejt lefagyasztására van lehetőség, szemben az új eljárással, amivel több mint 60 ezer petesejtet fagyasztanak le a kivágott szövettel együtt. Így egyébként már 19 egészséges kisbaba született. Az eljárás jelenleg 16 ezer fontba (kb. 6 millió forint) kerül és csak az Egyesült Államokban, Belgiumban és Németországban elérhető – közli a hvg.hu.

(forrás: Medipress / hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés