hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Pest megyében a legnagyobb a gyerekorvoshiány

Át kell alakítani a gyermekorvosi ügyeleti ellátást is, hangzott el a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) háttérbeszélgetésén a Napi.hu szerint.

Évente kevesebb mint tíz új házi gyermekorvos csatlakozik a gyermek alapellátáshoz – hívta fel a figyelmet a gyerek háziorvoslás problémáira Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke egy háttérbeszélgetésen.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon jelenleg 1500 házi gyermekorvosi praxis működik és ugyanennyi vegyes praxis is van, ahol szintén ellátják a gyerekeket is. Most csaknem 140-150 praxis üres, a számuk folyamatosan emelkedik, a megürült praxisokban a beteg gyerekek ellátását helyettesítéssel oldják meg. Magyarországon a 18 év alattiak száma 1,3 millió főre tehető, őket jellemzően gyerekorvosok látják el, ez évente 8,8 millió orvos-beteg találkozást jelent.

A HGYE nem támogatja, hogy a megszűnő gyerekpraxisok feladatát a vegyes praxisok vegyék át, Havasi Katalin erre példaként azt mondta, a gyerekekre nem jó a nagypapa cipője, és az orvosa sem lesz megfelelő a számára.

Egy friss kutatás szerint három éven belül a rezidensek 42 százaléka, a szakorvosjelöltek harmada, míg a már szakvizsgázottak 25 százaléka tervezi, hogy az alapellátásban szeretne majd dolgozni. Ez a csekély érdeklődés Havasi Katalin szerint nem tudja enyhíteni majd az orvoshiányt.

Évente 40 fős alapellátási kvóta van a gyerekgyógyászatban, öt év alatt 200 gyerekorvost képeznek az orvosegyetemek, de 500-an fogják hamarosan elérni a nyugdíjkorhatárt. Pest megyében megyében és az agglomerációban vannak a legnagyobb ellátási problémák – mondta Havasi Katalin.

Az egészségügyért felelős államtitkár átalakítási koncepciójával kapcsolatban a HGYE elnöke megjegyezte, fontos lenne, hogy csökkenjenek az adminisztrációs terhek a rendelőkben. Át kell adni és bővíteni kell a kompetenciákat, példaként említette, hogy egy egyszerűbb lázas beteget a szakápolók is el tudnak látni – véli Havasi Katalin. Javaslataik között szerepel, hogy át kell alakítani a gyermekorvosi ügyeleti ellátást is, a telemedicina nyújtotta lehetőségek keretében ki lehetne alakítani egy telefonos triázsolást is – hangzott el az eseményen a Napi.hu beszámolója szerint.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink