hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Pénzt vonnak el az Egészséges Budapest programtól (Cáfol az Emmi)

Az Egészséges Budapest programtól elvett pénzt az MH Egészségügyi Központjának adta a kormány, szúrta ki a Napi.hu a Magyar Közlönyben.

Az idei költségvetésen belül több mint tízmilliárd forintot csoportosított át a kormány.

A gazdaságvédelmi programokból 5 milliárd 371 millió került új felhasználóhoz. Az egészségipari vállalatok versenyképességének javítására 3 milliárd forint fordítható.

A kisebb összegekből:

  • Nemzeti Sportközpontok 310 millió,
  • gyógyító-megelőző ellátás intézetei 649 millió,
  • közgyűjtemények 450 millió,
  • Országos Mentőszolgálat 41,4 millió,
  • Klebelsberg Központ 359 millió forint.

Végül az Egészséges Budapest Program dologi kiadásai 1 milliárd 147 millióval csökkentek, amely összeg átkerült a MH Egészségügyi Központjához, írja a Napi.hu.

A Napi.hu hírére reflektálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma az alábbi közleményt juttatta el portálunkhoz:

Nem igaz az az állítás, hogy az Egészséges Budapest programtól vett volna el pénzt a kormány; a MH Egészségügyi Központ fejlesztése az Egészséges Budapest program keretében zajlik.

A magyar kormány kiemelt szakpolitikai célja a hazai egészségügyi rendszer színvonalának folyamatos emelése és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése. A költségvetési források felhasználásakor kizárólag a hatékonysági és eredményességi szempontokat kell figyelembe venni, és a forrásokat arra a területekre összpontosítania, ahol az eredményes felhasználás a leginkább biztosított. Ilyenek azok a járóbeteg-szakellátást is nyújtó kórházi intézmények, amelyek megújulásával a legoptimálisabb formában valósítható meg a kiegyenlített egészségügyi ellátás.

A 1005/2021. (I. 14.) Korm. határozatban megjelölt forrás előre tervezetten került átadásra a MH Egészségügyi Központ részére, hogy az Egészséges Budapest programban ütemezett fejlesztéseket meg tudják valósítani. Az átcsoportosítás technikai jellegű, nem elvonás az Egészséges Budapest program költségvetéséből.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink