2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Pénzes István Emberi Méltóságért kitüntetést kapott

Prof. dr. Pénzes István a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja is átvehette az Emberi Méltóságért kitüntetést.

A XII. kerületi Ökoház lovagtermében csütörtök délután megtartott díjátadón az elismerést alapító Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán bevezetőjében hangsúlyozta: nyolc évvel ezelőtt Buzánszky Jenő vetette fel, hogy egy ünnepségsorozattal kellene megemlékezni az Aranycsapat sikereire, hiszen a 20. századi magyar történelem talán legfontosabb eseményei közé tartozott az Aranycsapat helsinki olimpiai aranyérme, a londoni 6-3-as győzelme, majd világbajnoki ezüstérme.

– Az Aranycsapat azért fontos, mert a kis nemzeteket tudósaik, művészeik és sportolóik tehetik ismertté a világban, és az együttes tagjai sokat tettek a nemzeti ismertség megteremtéséért és a magyarság megbecsüléséért  jelentette ki az Aranycsapat Emlékév Testületet is elnökként vezető Lomnici Zoltán.

A 77 esztendős Pénzes István professzornak, az orvostudomány doktorának, a Magyar Tudományos Akadémia köztestülete tagjának laudációjában Bajkai István, a testület elnökhelyettese felidézte, hogy a kitüntetett az Aranycsapat több tagját  Grosics Gyulát, Buzánszky Jenőt, Puskás Ferencet, Hidegkuti Nándort, Czibor Zoltánt, valamint a csapat 12. tagjának nevezett  és a közelmúltban elhunyt Szepesi György riportert  is önzetlenül gyógyította idős korukban. A professzor pályáját összefoglalva kiemelte, hogy az aneszteziológia, az intenzív terápia, valamint a sebészet területén tevékenykedő orvos több mint 120 közleményt tett közzé, és közülük több  nívódíjat kapott. Gyógyító és oktatói tevékenységéért 1997-ben kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést. Külön kuriózum, hogy Pénzes Istvánról 2011-ben még egy csillagot is elneveztek.

A másik díjazott a sportpályafutása befejezése után állatorvosként dolgozó Fenyvesi Máté. Az egykori csatár, aki 85. születésnapját szerdán ünnepelte, 152 góljával a Ferencváros egyik legeredményesebb csatára.

Fenyvesi Máténak és Pénzes Istvánnak a kitüntetést Lomnici Zoltán, valamint Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsa főtitkára nyújtotta át.

Az Emberi Méltóság Tanácsa azokat részesíti elismerésben, akik hivatásuk gyakorlása mellett jelentős közéleti tevékenységet is kifejtenek. Az elmúlt években több művész kapta meg a kitüntetést, így Jókai Anna, Törőcsik Mari, Kányádi Sándor, ifj. Sánta Ferenc, Bodrogi Gyula, Kóbor János és Benkő László. A sportolók közül ezt megelőzően az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenő és Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező vehette át az elismerést.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink