hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Patkósdenevérek hozhatják a következő pandémiát

Az orosz patkósdenevérekben keringő sarbecovírusnak a kutatók szerint aggasztó tulajdonságai vannak, írja az Infostart.

Tüskefehérjéjét ez a vírus is képes úgy használni, hogy megfertőzhesse az embert – állapították meg a Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatói. A Khosta-2 néven is ismert vírussal kapcsolatos felfedezésekből levont következtetések hatására nem variánsok ellen védő, hanem a sarbecobvírusok teljes családjával szemben hatékony oltásokra lenne szükség a szakemberek szerint.

"Kutatásunk ismételten bebizonyítja, hogy az Ázsián kívüli vadon élő állatokban keringő sarbecovírusok még olyan helyeken is, mint Nyugat-Oroszország, ahol a Khosta-2 vírust találták, globálisan veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a SARS-CoV-2 ellen folyamatban lévő oltási kampányokra" – írta Michael Letko, a WSU virológusa és a tanulmány társszerzője egy közleményben.

A Euronews cikke szerint sarbecovírusok százait fedezték fel az elmúlt években, azok nagy része ázsiai denevérekben tenyészik és képtelen megfertőzni az emberet. A Khosta-1 és a Khosta-2 azonban a Szocsi Nemzeti Park közelében élő denevérekben él, és csak kezdetben tűnt úgy, hogy ártalmatlan lesz az emberre.

"Genetikailag ezek a furcsa orosz vírusok úgy néztek ki, mint néhány világ más részén felfedezett vírus, de mivel nem hasonlítottak a SARS-CoV-2-re, senki sem gondolta, hogy van bennük valami, ami miatt izgatottnak kellene lenni. Amikor azonban jobban megvizsgáltuk őket, nagyon meglepődtünk, mert kiderült, hogy képesek emberi sejteket megfertőzni. Ez megváltoztatja az ezekkel a vírusokkal kapcsolatos ismereteinket" – fogalmazott Letko az Infostart szerint.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink