hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Patikák: már nincsenek belső tartalékok

Tavaly 9 milliárd, az idén pedig minimum további 13 milliárd forintnyi árrés-tömeget buknak el a patikák a gyógyszertámogatások szűkítése és az olcsóbb gyógyszerek preferálása miatt – közölte a Világgazdasággal a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke.

Mikola Bálint hozzátette: reprezentatív felmérésük szerint mindeközben a gyógyszertárak működési költségei nagyjából egyharmadával nőttek. A bevételkiesést a szövetség szerint az sem ellensúlyozza, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére a kormány mintegy 3 milliárd forintnak megfelelő árrést átcsoportosított a nagykereskedőktől a patikákhoz, az előbbiek ugyanis az árkedvezmények egy részének megvonásával az elvett árrés-tömeggel gyakorlatilag azonos összeget vettek vissza.

A MOSZ szerint ebből látszik, hogy nem jelent megoldást, ha a gyógyszerellátásban érdekelt szereplők egymás rovására próbálnak meg előnyökhöz jutni. Külső források nélkül nem oldódnak meg a problémák, ugyanakkor 15-20 milliárd forintból talpra lehetne állítani az egész gyógyszerkereskedelmet.

A MOSZ gyártókkal és a nagykereskedőkkel vezetői és szakértői szintű egyeztetéseken keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel – mint fogalmazott – tovább tudják húzni a nadrágszíjat, merthogy belső tartalékok már nincsenek a rendszerben, közli a vg.hu.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink