2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Parkinson-kór: mozgásfejlesztéssel javítható az életminőség

Akár 15-20 éven keresztül képes szinten tartani a fizikai állapotot az időben megkezdett mozgásfejlesztés központi idegrendszeri sérülések esetén. A Semmelweis Egyetem interaktív, népegészségügyi tematikájú eseménysorozatának következő rendezvényén egyebek mellett a hatékonyan alkalmazható konduktív pedagógiával is megismerkedhetnek az érdeklődők. A Pető András Kar február 8-án az egész családnak kínál érdekes programokat: a legkisebbeket művészetterápiával és készségfejlesztő játszóházzal várják, a felnőttek pedig többféle előadáson és személyes konzultáción, tanácsadáson vehetnek részt.

A nemzetközi hírű magyar orvos és mozgásterapeuta, dr. Pető András a mozgássérült gyermekek fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektetett a felnőtt diszfunkciósok, mozgássérültek rehabilitációjára is. Az agy plaszticitása idősebb korban is megmarad, sőt, még súlyos sérülés esetén is lehetőség van új kapcsolatrendszer kiépítésére, és aktivitás révén bizonyos fokú önregenerálódásra. A Parkinson-kór komplex kezelésében például a gyógyszeres terápia mellett, világszerte fontos szerepet kap a mozgásfejlesztés, de legalább ugyanilyen fontos a rehabilitáció sclerosis multiplex (SM) vagy stroke esetén is.

A konduktív pedagógiát mint rehabilitációs módszert a február 8-i Semmelweis Egészség Napon ismerhetik meg részletesebben az érdeklődők. Az SM, Parkinson, afáziás beteg a családban című előadáson kiderül, milyen állapotromlásra lehet számítani központi idegrendszeri sérülést követően, valamint arról is szó lesz, hogy a rehabilitációt hogyan segíthetik a családtagok. Az előadást követően személyes konzultációra, tanácsadásra és időpontfoglalásra is lehetőség nyílik.

A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényén interaktív előadás keretében járják körbe az iskolaérettség témakörét, a résztvevők kipróbálhatják, hogy milyen egy valódi zeneterápiás foglalkozás, és elsajátíthatnak egy otthon vagy irodai környezetben is könnyen végezhető tartásjavító gerinctornát. Az Pető András Kar szombati programja különös hangsúlyt fektet az SNI-s gyermekre, valamint többféle tanácsadással várja az érintett szülőket és családokat is. A programok egy részére előzetesen be kell jelentkezni, a regisztrációs felület itt érhető el.

Időpont: 2020. február 8. (szombat) 8:00 – 17:00

Helyszínek: Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika (1122 Budapest, Városmajor u. 68.), Pető András Kar (1125 Budapest, Kútvölgyi út 6.)

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink