hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Papp Magor: Motiváló az ösztöndíjprogram

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a szakorvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogram áthidaló megoldásként "mindenképpen motiváló" tényező a kezdő orvosok itthon tartásában. Ha pedig a bérek és a háziorvosi praxisok finanszírozásának emelése is folytatódik, annak már komoly hatása lehet a migráció visszaszorításában.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szócska Miklós egészségügyért államtitkár közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy idén a szakorvosjelölteknek szóló Markusovszky- és a szakgyógyszerész-jelölteknek szóló Than Károly-ösztöndíjprogramok mellett a gyermekorvos-jelöltek számára a Méhes Károly-ösztöndíjprogramot is meghirdetik. A programokban részt vevő szakorvos-, illetve szakgyógyszerész-jelöltek havi nettó 100 ezer, a gyermekorvos-jelöltek havi nettó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta, a bérrendezésnél és az ösztöndíjprogramok indulásakor is felvetődött, hogy folytatódnak-e, vagy csupán az orvosok akciójára adott válaszként egyszeri intézkedést jelentenek. Papp Magor szerint az ösztöndíjprogram folytatásáról és bővítéséről, valamint a Balog Zoltán miniszter által említett több mint 50 milliárd forintos plusz forrás biztosításáról szóló szombati kormányzati bejelentések mindenképpen erősítik az egészségügyi dolgozók körében a jövőjüket illetően kialakult óvatos optimizmust.

Papp Magor megjegyezte, az elvándorlási statisztikák ugyan az egész orvostársadalmat nézve még mindig "katasztrofálisak", a kezdő orvosoknál már némileg javult a tendencia. Ma már szívesebben helyezkednek el a magyarországi szakorvosképzésben, mint két évvel korábban. Hozzátette: az utóbbi időben többen keresték a szövetséget az ösztöndíjprogramok kapcsán, várták a pályázatok meghirdetését. Ugyanakkor az ösztöndíjprogramok csak az "első építőkockákat" jelentik, fontos, hogy az egészségügyi, különösen a szakorvosi béreket tovább emeljék.

Az alapellátásban Papp Magor szerint differenciált finanszírozást kellene bevezetni. Ezt azzal indokolta, hogy a betöltetlen, hátrányos helyzetű praxisokat csak akkor lehet vonzóvá tenni, ha azok fenntarthatóak és versenyképesek. Erre is van precedens, hiszen például Svédországban sem ugyanakkora finanszírozással működik egy háziorvosi praxis Stockholmban, mint Lappföldön.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink