hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Panaszmentesítés

Azzal is csökkenteni lehet a panaszok számát, ha megszüntetik azokat a fórumokat, ahová az egészségügyi ellátásukkal elégedetlenek fordulhatnak.

Több mint ezer lezáratlan panaszos ügyet adott át szeptember közepén a megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak. A nagy ügyhátralék ellenére a mindössze három évet megért felügyelet sok borsot tört a kórházvezetők és más szolgáltatók orra alá, kivizsgálva az ellátás és a tájékoztatás elégtelenségére panaszkodók bejelentéseit.

Holott a sokszor pénztelenséggel küzdő, túlterhelt egészségügyi szolgáltatók helyzete sem egyszerű: „Az orvos eldöntheti, hogy az éjszakai ügyeletre bekerült, sérült gyerekeket a lehető leggyorsabban ellátja, mellőzve a szülő hosszas tájékoztatását, vagy a folyosón várakozók lázadását kockáztatja” – jelzi a gyakori dilemmát Brunner Péter, az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ nemrégiben felmentett vezetője a HVG-nek. A túlterheltségből is adódik, hogy mind több beteg elégedetlen, tanácstalan, és érzi úgy, hogy kiszolgáltatott, vagyis védelemre szorul. Utóbbi célt volt hivatott betölteni a hatósági jogkörrel felruházott felügyelet.

A teljes cikk a HVG-ben olvasható!

(forrás: HVG, medizona.hu)
hirdetés

Könyveink