hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Panaszkodnak a kórházi fertőzésekre

Hét nap alatt csaknem három tucat olyan történet érkezett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselőjéhez, amelyben saját vagy hozzátartózójuk megtörtént kórházi fertőzéséről számolnak be, közli a Népszava.

A TASZ éppen egy hete indította kampányát a kórházi fertőzések ellen. A jogvédők arra kérik az állampolgárokat, írják meg azokat az eseteket, amelyekben ők vagy családtagjuk kórházi fertőzés áldozatai lettek. Terveik szerint az eseteket átadják az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ) és egyben azt kérik, hogy a hatóság ellenőrizze soron kívül a panaszokban megjelölt intézményeket, tárja fel a fertőzések okait. A szakhatóságnak 30 napja van arra, hogy az eseteket kivizsgálja és visszajelezzen az eredményekről, tudta meg a Népszava Asbóth Mártontól, a betegjogi-, és önrendelkezési program vezetőjétől.

Most a betegjogi panaszokat a kórház vezetője vagy fenntartója bírálja el, vagyis nem egy független intézmény. A kártérítési perek évekig húzódnak, drágák, és nagyon nehéz bizonyítani a kórházi fertőzés tényét. Ezen kívül nincs más lehetőség a jogérvényesítésre. Ezért fordulunk az ÁNTSZ-hez, aminek az a feladata, hogy biztosítsa a kórházak szakszerű és jogszerű működését” – mondta Asbóth Márton. Hozzátette: „a kórházban elkapott fertőzésnek ma akkora az esélye, hogy az már álláspontunk szerint a biztonságos betegellátáshoz fűződő alapvető jogot sérti. Az pedig, hogy nincs lehetőség hatékony jogorvoslatra, szintén alapjogsértő.”

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink