hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Pályázatnyertes főigazgatók: maradtak, ahol voltak

Szemrevételezve az országos intézetek vezetői posztjára februárban kiírt főigazgatói pályázatok nyerteseinek névsorát önként adódik a kérdés: mi értelme volt? A meghirdetett tíz állást ugyanis hét esetben korábbi betöltője nyerte el, váltás mindössze két helyen történt, egy intézménynél pedig meg kell ismételni a kiírást. Nem így a gazdasági igazgatói tisztségek esetében, ahol viszont szokatlanul sok volt a személycsere.

Idén februárban tíz országos intézet főigazgatói posztjára írt ki pályázatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, s bár az ágazaton belüli mendemondák már ekkor sem jósoltak jelentős változásokat, az eredmény több mint meglepő. Nem történt váltás a vérellátó szolgálat, a kardiológiai, a sportegészségügyi intézet, mint ahogy az ORFI élén sem. Korábbi vezetői irányíthatják tovább a Korányit, a balatonfüredi szívkórházat, s a soproni rehabilitációs gyógyintézetet is. Új főigazgatót kapott viszont Sótonyi Péter személyében az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet, míg a Mátrai Gyógyintézet vezetői posztjain sajátos helycsere zajlott le: az új főigazgató, Urbán László elődje, Kerényi Erika a főigazgató gazdasági helyetteseként folytatja. A Fog- és Szájbetegségek Országos Intézetének vezetői tisztjére kiírt pályázatot pedig meg kell ismételni, mert eredménytelen maradt.

A „helyben maradás” persze érthető. A sportegészségügy egésze például – beleértve a sportkórházat is – az egészségügyért felelős államtitkár többszöri bejelentése alapján átszervezésre vár. Ennek fényében sokkal inkább a pályázati kiírás, mintsem a korábbi vezető ismételt kinevezése tűnik nehezen értelmezhetőnek. Ugyanakkor az országos intézetek egyfajta, a korábbinál lényegesen szorosabb ágazati irányítás alá kerülnek, s nem hagyja őket érintetlenül a budapesti önkormányzati kórházak állami tulajdonba vétele, illetve ennek kapcsán a főváros egészségügyi rendszerének teljes átszervezése sem.

Nagyobb átrendeződés a gazdasági igazgatóknál

Jelentősebb váltásokra került sor ugyanakkor a gazdasági vezetői posztokon, bár itt sem mindenütt. E fontos tisztséget korábbi birtokosa tölti be az ORFI-ban, a Korányiban, a balatonfüredi szívkórházban, a kardiológiai, valamint az idegtudományi intézetben, s az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Az Országos Mentőszolgálat gazdasági főigazgató-helyettese viszont az a Nagy Árpád lett, aki korábban az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) megbízott főigazgatói tisztét látta el, helyét az EKI-ben a vérellátó szolgálattól érkező Fricz Imre látja el a jövőben.

Prosszer Ottó, a székesfehérvári Szent György Kórház gazdasági igazgatója pályázati nyertesként a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet gazdasági vezetői posztot is betöltő főigazgató-helyetteseként folytatja. Manheim István az ÁNTSZ-től érkezik a vérellátó szolgálathoz, míg Kissné Velekei Mária, a tatabányai Szent Borbála Kórház korábbi gazdasági igazgatója ugyanilyen beosztásban az Országos Sportegészségügyi Intézetben folytatja. Farkasné Első Anett viszont – legalábbis földrajzi értelemben – nem lépett túl nagyot: a Mátrai Gyógyintézetben betöltött gazdasági tanácsadói tisztségét cseréli a Parádfürdői Állami Kórház gazdasági igazgatói székére.

Nincs eredmény

Bár megpályáztatták, végül mégsem hirdettek eredményt az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet (ESKI), illetve az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) vezetői posztjára, mivel ezek a szervezetek betagozódtak a május elsejével megalakított GYEMSZI-be (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet). Az egykori ESKI immár Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóságként működik tovább, megbízott főigazgatója változatlanul Surján György maradt. Hasonló a helyzet az ETI esetében is, ahol ugyancsak a korábbi főigazgató, Vízvári László látja el megbízottként továbbra az irányítási feladatokat.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által meghirdetett vezető állású munkavállalói pályázatok eredménye:

Intézet Meghírdetett pozíció Pályázat nyertese
Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató Dr. Miskovits Eszter 
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató Dr. Ofner Péter 
Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgató Dr. Sótonyi Péter
Mátrai Gyógyintézet főigazgató Dr. Urbán László 
Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet főigazgató Dr. Négyesi Zsolt 
Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató Dr. Strausz János 
Fog és Szájbetegségek Országos Intézete igazgató eredménytelen pályázat
Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgató Dr. Soós Ágnes 
Állami Szívkórház Balatonfüred főigazgató Dr. Veress Gábor
Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgató Dr. Poór Gyula 

 

Intézet Meghírdetett pozíció Pályázat nyertese
Országos Mentőszolgálat gazdasági főigazgató-helyettes Nagy Árpád
Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet főigazgató-helyettes/gazdasági igazgató Prosszer Ottó
Országos Vérellátó Szolgálat gazdasági főigazgató-helyettes Manheim István
Országos Sportegészségügyi Intézet gazdasági főigazgató-helyettes Kissné Velekei Mária
Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet gazdasági igazgató Kiss Kálmánné
Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet gazdasági igazgató Szászné Bagaméry Erzsébet
Mátrai Gyógyintézet főigazgató gazdasági helyettes Kerényi Erika
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató gazdasági helyettes Pethőné Tarnai Erzsébet
Állami Szívkórház, Balatonfüred gazdasági igazgató Törökné Kaufmann Zsuzsanna
Parádfürdői Állami Kórház gazdasági igazgató Farkasné Első Anett
Országos Idegtudományi Intézet főigazgató-helyettes/gazdasági igazgató Gulyás Antal
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gazdasági igazgató Dr. Ari Lajos
Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet gazdasági igazgató Fricz Imre
Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink