hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Pál Csaba osztrák kitüntetése

Pál Csaba magyar rendszerbiológusnak ítélték oda az Osztrák Tudományos Akadémia egyik legpatinásabb kitüntetését, az Ignaz L. Lieben-díjat.

A Lieben-bankház alapítójának nevét viselő díjat még 1863-ban hozták létre, és ma olyan fiatal közép-európai - bosznia-hercegovinai, cseh, horvát, magyar, osztrák, szlovén vagy szlovák - tudósok munkáját ismerik el vele, akik kiemelkedőt alkottak a molekuláris biológia, a kémia vagy a fizika területén. Az eszmei elismerés mellett a kitüntetéssel csaknem 30 ezer euró jár.
A 33 éves Pál Csaba az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végzett biológusként, ott fejezte be doktori tanulmányait is. Fő érdeklődési területe az evolúciógenetika, kutatásai döntően a genomika, a bioinformatika és a rendszerbiológia területére irányulnak. Kutatócsoportjával olyan számítógépes modellt fejlesztett ki, amely képes előre jelezni, hogy mely gének kulcsfontosságúak egy adott élőlény anyagcseréjében, és milyen hatásai vannak a genom területén bekövetkezett zavaroknak. A számítógépes szimulációk és a laboratóriumi kutatások eredményeinek összevetése megmutatja, hogyan lehet csökkenteni a gyógyszerfogyasztás vagy a genetikai hibák negatív következményeit.
A tudós egy interjújában elmondta, hogy kutatásai két szempontból fontosak. Egyrészt hozzájárulnak ahhoz, hogy egységes keretben vizsgálják a mutációk rövid távú és evolúciós hatásait, másrészt segítenek megérteni, hogy a kórokozók mely génjei ellen célszerű blokkoló hatású anyagot tervezni, és a rezisztencia kialakulásának milyen korlátai vannak.
A tudós posztdoktori évek során kisebb-nagyobb tanulmányutakon - a Bathi, a Heidelbergi és az Oxfordi Egyetemen - bővítette tudását, számos publikációja jelent meg a legrangosabb szakmai folyóiratokban (Nature, Nature Genetics, PNAS). A Magyar Tudományos Akadémia szegedi kutatóközpontjában evolúciós rendszerbiológiai munkacsoportot hozott létre.


MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés