hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Oxitocin helyett karbetocin

A szülést követő vérzések csillapítására ajánlható a karbetocin, ami oxitocin agonista tulajdonságokkal rendelkező, hőstabil vegyület, írja a PharmaOnline.

Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az oxitocint ajánlja elsőként választandó szerként a szülést követő jelentős mértékű vérzés csillapítására. Számos régióban nehezíti az oxitoxin alkalmazását, hogy annak a készítményeit +2 és +8 °C közötti hőmérsékleten szabad csak szállítani és tárolni, ellenkező esetben a bomlási folyamatok a hatóanyag-tartalom csökkenéséhez, hatásvesztéshez vezethetnek. Az oxitocin hőre bekövetkező bomlása világszerte sok nőt foszt meg a szülést követően adható életmentő gyógyszer lehetőségétől, írja a PharmaOnline.

Oxitocin helyett karbetocin is adható

Egy nemrégiben, a NEJM hasábjain közölt vizsgálat eredményei alapján az oxitocin helyett a karbetocin alkalmazása a szülést követő vérzések csillapítása terén mind hatásosság, mind biztonságosság szempontjából megfelelőnek bizonyul.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A nagy esetszámú vizsgálatot a világ 10 országában (Argentína, Kenya, India, Egyiptom, Nigéria, Szingapúr, Dél-Afrikai Köztársaság, Uganda, Thaiföld és az Egyesült Királyság), mintegy 30.000 nő bevonásával végezték. A vizsgálatban részt vevő szülő nők vagy a hőstabil karbetocint vagy a hagyományos oxitocint kapták meg injekció formájában szülést követően. A vizsgálat során mind az oxitocint, mind a karbetocint hűtőszekrényben tárolták annak érdekében, hogy az oxitocin hatásossága ne csökkenjen. Feltételezhető, hogy valós körülmények között, azaz trópusi vagy szubtrópusi hőmérsékleteken, ahol a hűtés lehetősége nem biztosított, a karbetocin adagolásának az előnye jelentősebb mértékben meghaladja az oxitocinét, mint azt a jelen vizsgálat eredményei sejtetni engedik.

Mi szerepel az indikációkban?

Az oxitocin készítményeinek indikációjában jelenleg a következő található: „szülés utáni atónia és vérzés megelőzésére, kezelésére hüvelyi szülés és császármetszés esetén”. Ezzel szemben a karbetocin indikációi között „csak” a méhatónia megelőzése szerepel. A WHO ezen változtatni szeretne, és a posztpartum vérzések megelőzésére, kezelésére ajánlott szerként szeretné szerepeltetni a gyógyszerek között a karbetocinos készítményt.

Anyák és újszülöttek életét mentő gyógyszer

A karbetocin –aminek a 100 mikrogramm/ml koncentrációjú oldatos injekciója hazánkban is törzskönyvezett – felhasználhatósági időtartama 3 év, és maximum 30 °C-on, 75 százalékos relatív nedvességtartalmú környezetben tárolva sem veszíti el hatékonyságát.

Tudva azt, hogy évente körülbelül 70.000 nő hal meg világszerte szülést követő nem (megfelelően) csillapított vérzések következtében, és gyermekeiknél az édesanya és a szoptatás hiánya miatt az egy éven belüli elhalálozás kockázata jelentősen megnő, a karbetocin egyedülállóan fontos hatóanyag mind az anyák, mind az újszülötteik szempontjából.

Ez a gyógyszer forradalmasíthatja a lehetőségeinket, amik az anyák és a gyermekeik életben maradásának a biztosítására jelenleg a kezünkben vannak – vallja a WHO általános igazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

(Forrás: WHO)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés