hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ötvenéves kor előtt is hasznos a mammográfia

A mammográfiás szűrővizsgálat már a 40–49 éves korosztály számára is egyértelmű előnyöket rejt, ezért a jelenleg érvényben lévő szűrővizsgálati irányelvek kedvezőtlenül befolyásolhatják a túlélési statisztikákat.

Az American Society of Breast Surgeons éves kongresszusán a közelmúltban tett bejelentés alapján az amerikai egészségügyi hatóságok megfontolják a jelenleg érvényben lévő szűrővizsgálati irányelvek felülbírálatát.

Ötvenéves kor előtt is hasznos a mammográfiaA columbiai University of Missouri 10 éves retrospektív vizsgálatából az derült ki ugyanis, hogy ebben a korcsoportban a mammográfia már kisebb elváltozásokat kimutat, mint a mégoly alapos klinikai emlővizsgálat, ráadásul abban a stádiumban, amikor még kisebb és kevesebb nyirokcsomói áttét van jelen. „Az emlőrák kezelése akkor kecsegtet a legjobb kilátásokkal, ha az elváltozást még az előtt sikerül kimutatni és kezelni, hogy elérné a tapintható nagyságot. A számok azt mutatják, hogy mammográfiával felfedezett daganat esetén a betegek jobb életkilátásokra számíthatnak” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban dr. Paul Dale, az Ellis Fischel Cancer Center vezető daganatsebésze.

A fenti megállapítás alapját 1581 beteg adatai képezik, akiket 1998 és 2008 között kezeltek emlőrák miatt. A teljes betegcsoport 20 százaléka tartozott a 40 és 49 év közötti korosztályba. Az emlőrákra az esetek 47 százalékában mammográfiás felvételek, míg a másik 53 százalékban klinikai vizsgálat vagy más, nem mammográfiás vizsgálómódszer alapján derült fény. A mammográfiás csoportban a tumor nagysága átlagosan 20 milliméter volt, míg a másik csoportban átlagosan 30 milliméter. Ráadásul a klinikai vizsgálattal diagnosztizált csoportban nagyjából kétszer akkora arányban igazolódott nyirokcsomó-metasztázisok jelenléte, mint a mammográfiával kórismézett betegek körében.

Az ötéves betegségmentes túlélés aránya a mammográfiás csoportban 94 százaléknak, míg a klinikai vizsgálattal azonosított csoportban mindössze 78 százaléknak adódott. A nyirokcsomó-negativitás és a tumornagyság szignifikáns összefüggést mutatott a túléléssel.

„Minden ötödik betegünk 40 és 49 év közötti volt, akiknek daganatára az esetek csaknem felében a mammográfia derített fényt. A korai emlőrák célzott kezelése terén mostanában történt előrelépések fényében azt mondhatjuk, hogy az életkoruk folytán a szűrővizsgálatból kimaradó fiatalabb nők elesnek a korai felismerés és kezelés lehetőségétől, ami jelentősen ronthatja túlélésüket" – kommentálta az eredményeket dr. Dale.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés