2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mobilitás és költséghatékony lehetőségek

Otthoni tartós oxigénterápia

A folyamatos otthoni oxigénkezelés az egyetlen terápia, amely bizonyítottan megnöveli az élettartamot a tartósan hypoxaemiás krónikus obstruktív légúti betegeknél. Az elmúlt évtizedekben jelentősen fejlődött, ami a technológia tökéletesedésével, a folyamatos otthoni oxigénkezelés kedvező hatásainak jobb megismerésével (életminőség, terhelési tolerancia, hemodinamikai változások) magyarázható. 

Magyarországon kb. 40 000 beteg szorulna otthoni tartós oxigénterápiára, melyből kb. 20 000 beteget látnak el. Mind a betegek, mind a finanszírozó oldaláról folyamatosan új igények fogalmazódnak meg: költséghatékonyabb ellátás, mobilitás, modern eszközök, a felhasználás folyamatos ellenőrzése. Fontos, hogy a nemzetközi oxigénterápiás lehetőségek, finanszírozási protokollok és eszközportfóliók központjában a költséghatékony és a mobilitást maximálisan biztosító lehetőségek szerepelnek első helyen, szemben a hazai gyakorlattal, ahol a jelenlegi megoldások egyik elvárást sem teljesítik.

Az oxigén adagolására Magyarországon az alábbi eszközöket használják:

  • túlnyomásos orvosi gázpalack
  • oxigénkoncentrátor
  • mélyhűtött vagy cseppfolyós orvosi gáztartály – mobiltartállyal

A jellemzően alkalmazott napi használat 14−16 óra közötti a hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

A hazai otthoni tartós oxigénterápiában az elsődleges és másodlagos ellátási mód még mindig a palackos oxigén, illetve az oxigénkoncentrátorok, melyek se nem költséghatékonyak, se nem biztosítanak mobilitást a rászorulóknak. A palackos oxigén megfelelő használata esetén kétnaponta szükséges a palackot cserélni, ami a finanszírozónak kb. 80 000 forintba kerül havonta, míg a betegnek kb. 4-5000 forintba. Oxigénkoncentrátor esetén a finanszírozó költsége 8-9000 forint, de a használónak a napi 14−15 óra 40−48 dB-es zajterhelés mellett a havi villanyszámlája 4-5000 forinttal emelkedik, és tartalék palack is szükséges, mellyel együtt sincs biztosítva a beteg mobilitása.

Fontosak a mobil koncentrátorok, amelyek az ellátás fontos elemét képezik már ma is Európa több országában. Ez közepes teljesítményű kiegészítő mobil eszköz, amely a technikai korszerűsítés révén egyre kisebb súllyal érhető el. Az otthoni oxigénkezelésben részt vevő betegeknek rehabilitációs és mobilitási támogatására az egyik jó alternatíva, figyelembe véve, hogy max. 2 liter/perc oxigént képesek 1−5 órás, akkumulátorról történő működéssel előállítani impulzus módban. Az akkumulátor akár autóban is tölthető, így jelentősen megnő a beteg mozgástere. Sajnos ez az eszköz Magyarországon csak társadalombiztosítási támogatás nélkül érhető el, néhány szolgáltatónál akár bérleti konstrukcióban, pedig rengeteg beteg és betegszervezet fejezte ki igényét a finanszírozásával kapcsolatban, pl. a Magyar Tüdőfibrózis Egyesület, a Tüdőér Egylet).

A cseppfolyós/folyékony oxigén tartályos megoldás nem véletlenül az egyik legelterjedtebb ellátási mód Németországban, Ausztriában és Csehországban is, hisz megfelelő kapacitású tartállyal akár egy hónapra elegendő oxigén biztosítható, és a hozzátartozó mobil tartállyal akár 20 órára is mobillá válhat a beteg, mely csupán 3-600 forintba kerül havonta a páciensnek és a finanszírozónak is csupán 30-40 000 forintba. Hazánkban jelenleg elterjedőben van ez a megoldás.

A társadalombiztosító és vállalati statisztikák alapján kiemelendő, hogy ahol a szakellátás fejlődik, kevésbé mutatkoznak létszámgondok, illetve ahol az orvos, szakdolgozó, szolgáltató betegedukációja megfelelő (pl. közép-magyarországi régió, északkeleti régió), számottevő különbség látszik a mobilitást biztosító megoldások és a „hagyományos” ellátás között.

Mi a hosszú távú megoldás a mobilitás költséghatékony biztosítása mellett a növekvő betegigények ellátására?

A nemzetközi megoldások, tapasztalatok és a finanszírozói elemzések is azt mutatják, hogy a cseppfolyós/folyékony oxigén tartályos és a koncentrátor/mobil koncentrátor kombinációk helyes alkalmazása adhat megfelelő megoldást a mobilitás és a költséghatékony ellátás biztosítására, mely egyben lehetőséget biztosít, hogy a további rászoruló közel 20 000 beteg is ezen terápiához juthasson, mely által növelhető az élettartamuk. Fontos továbbá, hogy az új megoldások alkalmazásának lehetőségeit a finanszírozás átalakításával és a betegedukáció további fejlesztésével lehet elérni, melyhez kívánatos az ellátási lánc minden résztvevőjének együttműködése.  

 

További információ:

Majorné Balogh Adrienn

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

+36 (20) 5736-346

 

IRODALOM

  1. S2k-Leitlinie zur Diagnostik und Therapie von Patienten mit chronisch obstruktiver Bronchitis und Lungenemphysem (COPD)
  2. Leitlinien zur Langzeit-Sauerstofftherapie Deutsche Gesellschaft für Pneumologie und Beatmungsmedizin e.V.
  3. Österreichische Gesellschaft für Pneumologie: LANGZEIT – SAUERSTOFFTHERAPIE für Erwachsene LTOT Long Term Oxygen Therapy