hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Otthon is kezelhetővé válik a bazalióma?

A fotodinámiás készülék segítségével otthon alkalmazott kezelés hatásossága megegyezik a kórházban végzett terápiával, írja az Index.

Az Európai Dermatológiai és Venerológiai Társaság, az EADV legutóbbi, 30. kongresszusán brazil tudósok arról számoltak be, hogy otthon is alkalmazható fotodinámiás készüléket fejlesztettek ki a leggyakoribb bőrráktípus, a bazalióma kezelésére, írja az Index.

A készülék segítségével otthon alkalmazott kezelés ráadásul jóval kevesebb fájdalommal jár, mint a hasonló kórházi kezelések, ennek ellenére a hatásossága megegyezik a kórházban végzett terápiával. Az eljáráshoz egy pénzérme nagyságú készüléket fejlesztettek ki, melyet a bőrhöz erősítettek. Ennek használatával a páciens otthon is el tudja végezni a kezelést. A kezeléshez 20 százalék metil-aminolevulinát tartalmú krémet használtak, ami a megfelelő hullámhosszúságú fénnyel megvilágítva oxigénszabadgyökök keletkezéséhez vezet, melyek elpusztítják a ráksejteket. A betegekben elvégzett szövettani vizsgálat szerint 30 nappal a kezelés után a gyógyulás aránya 86,67 százalék volt.

A bazalióma az összes bőrrák mintegy 70-80 százalékáért felelős, és gyakorisága növekvő tendenciát mutat. Hazánkban a közép-európai átlaghoz hasonlóan évente mintegy 100-200 új esetet regisztrálnak 100 000 főre vetítve.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés