hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ötleteket adnak az egészségügyi költségfaragóknak

Már 135-re nőtt azoknak a vizsgálatoknak és kezeléseknek a száma, amelyeket egy amerikai orvoscsoport az esetek túlnyomó részében elhagyni javasol – írja a napi.hu.

A Válasszunk bölcsen! (Choosing Wisely) mozgalomhoz tartozó orvoscsoport újabb listát jelentett meg azokról a vizsgálatokról és kezelésekről, köztük számos évtizedek óta bevett gyakorlatnak számító eljárásról, amelyek általában haszontalanok, sőt, esetenként ártanak a betegnek. Így már összesen 17 gyógyítási ág 135 beavatkozása szerepel a listán – idézi a lap a Reuters összefoglalóját.

Az előbbiek között van egyebek mellett a neurológia, a szemészet és a mellkasi sebészet szakterülete, az utóbbiak kiterjednek rutinszerű és műtét előtti laborvizsgálatokra, sőt korai rákkezelésekre is, amelyeket olyan elváltozott sejtek jelenléte alapján indítanak, amelyeket nem rák, hanem csak egy szimpla fertőzés okozott. A Válasszunk bölcsen! kutatásait az American Board of Internal Medicine alap támogatja, célja, hogy meggyőzze az orvosokat a felesleges eljárások elhagyásárólolvasható a napi.hu cikkében, amely a „túlfogyasztás” okait is megidézi.

(forrás: Napi Gazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés