hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Öt évet kaptak az orvosok, de hazamehettek gondolkodni

A „leszázalékoló orvosok” pereként elhíresült büntetőeljárás első fokú ítélethirdetéséről számol be a HEOL. Az ügynek a két orvost is beleértve 71 vádlottja volt.

Az első- és a másodrendű vádlott, dr. D. Gy. J. és dr. A. M. M. korábban az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) egri kirendeltségén dolgozott. Az ügyészség azzal vádolta őket, hogy 2010-ben a hozzájuk forduló betegekről, kenőpénzért cserébe, megállapították a leszázalékoláshoz szükséges egészségkárosodást – idézi fel a lap.

Az első fokon eljáró Egri Törvényszék esetükben a vádhatóság által felrótt cselekmények elkövetését  nagyobbrészt bizonyítottnak találta. Így dr. D. Gy. J. esetében 29 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása, nyolc rendbeli közokirat-hamisítás miatt szabta ki a halmazati büntetést, az öt év, börtönben letöltendő szabadságvesztést, amelyből legkorábban a büntetés kétharmadának kitöltését követően szabadulhat feltételesen. Mellékbüntetések is „jutottak”: a közügyektől öt esztendőre tiltották el D. doktort, az orvos szakértői foglalkozástól pedig végleges hatállyal.

Dr. A. M. M. másodrendű vádlott betűre pontosan ugyanazt a büntetést kapta. A doktornőt 17 rendbeli hivatali vesztegetés és négy rendbeli hivatali visszaélés miatt ítélték el. Egyébként mindkettőjüket több vádpontban – bizonyítottság hiányában – felmentette a bíróság. Amikor pedig arról kellett nyilatkozniuk, hogy tudomásul veszik-e a verdiktet, szintén hasonlóan nyilatkoztak ők és védőik: három nap gondolkodási időt tartottak fenn.

A lap a beszámolójában felidézi azt is, hogy  – mint azt a vádhatóság is megállapította – a vesztegetők egyébként mindannyian valóban betegek voltak, jogosultak a leszázalékolásra. Így a leszázalékoló orvosok nem kötelezettséget szegtek, hanem jogosulatlanul fogadtak el előnyt – olvasható a heol.hu-n.

 

(forrás: HEOL)
hirdetés

Könyveink