hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Ösztönzésre költené a tárca a háziorvosok 10 milliárdját

Az indikátorrendszer jutalmazási keretének növelésével két legyet ütne a szaktárca: erősítenék a háziorvosok kapuőr szerepét, növelve egyúttal a doktorok teljesítményfinanszírozásának részarányát.

A háziorvosi tevékenység egyes elemeit monitorozó, azok eredményeit kedvezőbb irányba eltolni szándékozó indikátorrendszer alkalmazása a 2009-ben kezdődött tesztidőszak után 2011 tavaszától működik „élesben”. A rendszer azóta több kisebb módosításon – egyes indikátorokat kiemeltek, másokat beépítettek – eset át, s ez lapunk információja szerint a jövőben is folytatódna.

A MedicalOnline úgy értesült, hogy a megadott célértékeket teljesítő orvosok premizálására szolgáló 3 milliárd forintos keretet 1,5 milliárddal szeretnék megemelni. Igaz, ez azzal is járna, hogy két új indikátort iktatnának a meglévők mellé. Az elképzelések szerint ezek egyike az alkoholproblémákkal küzdők kérdőíves szűrése lenne. Célcsoportként az e szenvedéllyel leginkább érintett 14-55 év közötti férfiakat szeretnék górcső alá venni. Mint az életkor meghatározásából is kitűnik, e szűrést nem csak a felnőtteket ellátó háziorvosok indikátorai közé iktatnák be, feladatot kapnának – tekintettel a növekvő fiatalkori alkoholizmusra – a gyermekorvosok is. Új elemként kerülne a rendszerbe az obstruktív tüdőbetegek (COPD) gondozása is.

Az indikátort utoljára 2012 végén módosították. Azóta a felnőtt és a vegyes háziorvosi praxisokat 15, míg a gyermekeket ellátókat 8 mutató alapján rangsorolják és premizálják.

A felnőttek esetében nézika 65 éven felüliek influenza elleni átoltottságát, valamint amammográfiai szűrésen részt vett 45–65 év közötti nők arányát. magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelését két korcsoportban is vizsgálják – 40–54, valamint 55–69 év közöttiek – két külön indikátor segítségével. S ehhez tartozik egy harmadik is, amelynek értékelése során arra várnak választ, hogy a hipertóniában szenvedők közül az elmúlt 12 hónapban mennyien vettek részt a vese károsodását jelző laborvizsgálaton. Értékelés tárgya továbbá amagas vérnyomásban, illetve a cukorbetegségben szenvedők esetében a vérzsír-vizsgálaton való részvétel. Elemzik az iszkémiás szívbetegek gyógyszeres kezelésének megfelelőségét, vagyis azt, hogy például az infarktuson, koronáriaműtéten, esetleg szívkatéteres tágításon vagy pacemaker beültetésen átesett betegek részesülnek-e megfelelő gyógyszeres kezelésben.

További két indikátor arra vár választ, hogy a diabéteszben szenvedők hány százaléka jut el glikált hemoglobin (Hb1Ac), illetve szemészeti vizsgálatra. Az úgynevezett továbbküldési arány esetében a háziorvosok által szakorvosokhoz irányított betegek számát kísérik figyelemmel, de elemzés tárgya az is, hogy miként alakul a 18 éven felüliek esetében azantibiotikum rendelésének aránya.

Mindezek mellett elemzés tárgya négy gyógyszer-hatóanyagcsoport rendelésének mértéke is. Ezek: a savtermelés zavarait és – az inzulinokat kivéve – a vércukorszintet csökkentő medicinák, a renin-angiotenzin rendszerre ható, valamint a lipidszintet módosító készítmények. Ezekben az esetekben az elért költséghatékonyságot vizsgálják.

A házi gyermekorvosok esetében gyorsabban nőtt a vizsgált mutatók száma, hiszen eleinte négy, később hat, jelenleg pedig már nyolc indikátort szerepel a listájukon. Vizsgálják például a 3-24 hónap közötti kicsik meningococcus védőoltással történt átoltottságát, de nézik annak arányát is, hogy vajon a 10–18 év közötti lányok közül mennyien részesülnek vaspótló kezelésben. Az értékelési szempontok egyike az is, hogy vajon milyen gyakori a 18 év alattiak antibiotikummal történő kezelése. Az indikátorok között e praxisoknál is szerepel a szakellátásra történő továbbküldés, valamint az ügyeleti ellátásban részesültek arányának vizsgálata. Míg a rendszer indulásakor az indikátorok egyike az egy év alatti gyermekek pneumococcus átoltottságára vonatkozott, ám mivel ez időközben kötelező lett, így helyét más vette át. Az indikátorok utolsó, egy évvel ezelőtt történt átrendezésekor három új mutató került e körbe: a három év alatti gyermekek D-vitamin ellátása, a 6 év alattiak szűrővizsgálata valamint a kizárólag anyatejjel táplált, fél évesnél fiatalabb csecsemők arányának jelentése.

Az indikátor rendszer finanszírozására éves szinte 3 milliárd forint állt rendelkezésre az elmúlt években, ebből havi elszámolásra 250 millió forint jut. Ezt a keretet szeretné növelni a szaktárca abból a 10 milliárd forintból, ami az alapellátás javadalmazásának javítására szolgál.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink