hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ősztől változások az egészségügyben

Ősszel kerül a parlament elé a gyakorló orvosok és gyógyszerészek kötelező kamarai tagságáról szóló törvényjavaslat, akkorra készül el a patikaliberalizációs törvény módosításának részletes szabályozása és a megszüntetésre ítélt Egészségbiztosítási Felügyelet betegjogi feladatai új képviseleti rendszerének terve – írja a Világgazdaság.

Az egészségügyi dolgozók jövedelmének rendezése mellett a kötelező kamarai tagság önfegyelmező ereje is szükséges a hálapénz megszűnéséhez – állítja az államtitkár. Azt ugyanis a dolgozók kényszerből fogadják el, mivel a fizetésüket évtizedekkel ezelőtt rosszul határozták meg – véli Szócska Miklós. A napokban megjelent kutatás szerint egy év alatt 32 milliárd forintot, fejenként átlag 9600 forintot fizetett ki a magyar lakosság hálapénzként.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint a kamarákat alkalmassá kell tenni feladatuk ellátására, ehhez azonban vissza kell állítani a teljes körű kötelező tagságot, és visszaadni a szervezettől elvett jogokat. Egyébként annak ellenére, hogy 2007-ben eltörölték az orvosok kötelező kamarai tagságát 31 ezren (az orvosok 75 százaléka) még mindig tagok.

Röviddel hivatalba lépése után jelentette be a patikaliberalizáció megszüntetését Szócska Miklós azzal, hogy a gyógyszertár-létesítési moratóriumot 2011. január 1-jéig felfüggesztik, addig felülvizsgálják a gyógyszer-gazdaságossági törvényt. Addig csak olyan településeken engedélyezik új patika létesítését, ahol nincs. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke szerint jelenleg 300-400 gyógyszertárral több van Magyarországon, mint amennyire szükség van, ám elsősorban a nagy forgalmú helyeken, városokban létesítettek új patikákat. S mivel a gyógyszertárak egyetlen bevétele az árrés, annak évi tömegén (ez tavaly nettó 50,7 milliárd forint volt) kell osztozniuk. Feller Antal a Hungaropharma augusztus 1-jével kinevezett vezérigazgatója szerint a patikát alapítók, tulajdonosok rendszeresen erősen túlbecsülik a bevételi tervet, ami később hiányhoz és fizetési elmaradáshoz vezet.

(forrás: VG Online)
hirdetés

Könyveink