2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Összeomlott az izraeli egészségügyi minisztérium internetes rendszere

Hétfőtől nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik mindkét oltási dózist megkapták, és nem a brit kormány által vörös, vagyis a legmagasabb járványkockázatú kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába. Nemzetközi kitekintés.

A brit közlekedési minisztérium által a múlt hónap végén bejelentett intézkedés azok számára lépett életbe, akik az utazás időpontja előtt legalább két héttel az oltás mindkét adagját megkapták.

Hétfőtől megszűnt a zöld és a sárga járványkockázati besorolás is - az utóbbiba tartozott Magyarország -, és csak a vörös kategória maradt meg. Az Európai Unióból érkezőknek olyan vakcinával kell előzetesen beoltatniuk magukat, amelynek alkalmazását az EU gyógyszerfelügyelete (EMA) engedélyezte.

A minisztériumi tájékoztatás szerint október végétől a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból érkezők számára megszűnik az érkezés utáni második napon elvégzendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett az olcsóbb gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz. Ha ez pozitívnak bizonyul, akkor el kell végeztetni egy PCR-tesztet, de a jelenlegi szabályozástól eltérően ez ingyenes lesz. Ez a módosítás hétfőn még nem lépett életbe, az Angliába érkezőknek most még el kell végeztetniük a beutazás után második napon kötelező PCR-koronavírustesztet. E kötelem megszűnésének pontos dátuma egyelőre nem ismert, de a közlekedési minisztérium már utalást tett arra, hogy az angliai érkezés utáni tesztelőírás módosításának időpontja várhatóan egybeesik az angliai iskolák októberi őszi szünetének végével.

Az előírások enyhítése egyelőre Angliára vonatkozik, az Egyesült Királyság többi országának - Skócia, Wales, Észak-Írország - kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy követik-e az angliai módosításokat.

A brit egészségügyi minisztérium a múlt hónap végén közölte azt is, hogy azok a beutazók is teljesen beoltottnak számítanak, akik a koronavírus elleni oltás két dózisát két különböző, de mindkét esetben nemzetközileg engedélyezett oltóanyagból, illetve két különböző ország oltási programjának keretében kapták meg. Az alkalmazott vakcinapárosítás lehet például az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-oltóanyagok bármilyen kombinációja. Az egykomponensű oltóanyagok esetében egy oltási adag beadása is teljes körű immunizációnak számít.

*

A kijárási tilalom és az intézmények bezárása nem jelent már megoldást a koronavírus-járvány kezelésében, kizárólag az oltakozás vethet véget a járványnak, nyilatkozta vasárnap Branislav Tiodorovic járványügyi szakértő, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb tagja. Mint mondta, a járvány legyőzéséhez a következő két hétben a lakosság legalább húsz százalékát be kellene oltani, ez viszont egyáltalán nem tűnik megvalósítható forgatókönyvnek.

Szerbiában a nagykorú lakosságnak valamivel több mint a fele kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 6412-vel 955 672-re, Koszovóban 56-tal 160 170-re, Észak-Macedóniában 468-cal 192 314-re, Montenegróban 414-gyel 132 361-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 882-vel 235 394-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 51-gyel 8331-re, Koszovóban néggyel 2959-re, Észak-Macedóniában héttel 6660-ra, Montenegróban néggyel 1932-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 10 535-re növekedett.

*

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 890-en haltak meg koronavírus-fertőzés következtében a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 209 918-ra nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,77 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 25 796-tal - ez a legmagasabb adat január 2-a óta - 7 586 536-ra emelkedett. A napi növekmény 0,34 százalék, az új esetek 8,7 százaléka volt tünetmentes. Az országban 650 653 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 15 395-tel 6 725 965-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 193,2 millió, az elmúlt napon pedig 557 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 325 695 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

Összeomlott az izraeli egészségügyi minisztérium internetes nyilvántartási rendszere a tömeges védettségi-igazolvány-igénylés miatt, ezért elhalasztották pár nappal az új védettségi igazolványok bevezetésének határidejét, jelentette vasárnap a katonai rádió. Nem lehet letölteni és kinyomtatni vagy a telefonokra tölteni az új védettségi igazolványokat, helyi nevén a "zöld címkéket", mert egy időben tömegek kérték QR-kódos igazolásukat az új igazolványok vasárnapi bevezetése miatt.

A minisztérium bejelentette, hogy ezért a következő néhány napban még érvényesek maradnak a régi igazolások, noha korábban azt ígérték, hogy vasárnap reggeltől csakis az új igazolványokkal lehet majd belépni a zöld címkével jelzett nyilvános helyekre, a vendéglőkbe, az uszodákba, könyvtárakba, a tömegeket fogadó közösségi terekbe.

Az új igazolást csak azok kapják meg, akiket harmadszor is beoltottak, ha a második oltásuk óta legalább fél év eltelt. Ezzel mintegy kétmillióan elvesztették korábbi mentesítésüket és nem léphetnek be, illetve csak 72 óránál nem régebbi újabb teszt felmutatásával mehetnek a zöld címkével jelzett nyilvános helyekre.

A védettségi igazolványukat elvesztők közül mintegy másfél millió embert több mint fél éve oltottak be másodszor, és nem vették fel a harmadik adag vakcinát az augusztusban kezdődött újabb oltási kampányban, a többiek pedig több mint fél éve gyógyultak ki a koronavírusos fertőzésből, és azóta nem oltatták be magukat, és ezért vesztették el mentességüket a korlátozások alól.

Egy hónapos szünet után vasárnap ismét összeül Izraelben Naftali Bennett miniszterelnök vezetésével a koronavírus ügyeivel foglalkozó korona-kabinet. Nachman As, az egészségügyi minisztérium igazgatója bejelentette, hogy a minisztérium lemondott korábbi terveiről, és nem fogják javasolni a gyülekezési szabályok újabb szigorítását, hanem az iskolákban szükséges korlátozásokat és az új védettségi igazolvány ügyeit fogják megvitatni.

A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére az utóbbi hetekben Izraelben lassult a járvány terjedése, a vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,74, vagyis száz új fertőzött már csak 74-nek adja át a vírust. December vége óta Izraelben 6 127 957 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 65,9 százaléka, ami azonban nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát.

*

A világon 234 894 793 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 801 312 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 234 587 335 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 797 124 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink