hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Összefüggést találtak a bőrrák és az autoimmun betegségek között

A bőrrák és egy sor más autoimmunbetegség között találtak genetikai kapcsolatot ausztrál kutatók, közli az MTI nyomán a hvg.hu.

A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban pénteken publikált tanulmányt az ausztrál QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet tudósai készítették. Kutatásuk eredményei szerint a melanomában szenvedő emberek számos génben osztoznak az autoimmunbetegségben szenvedőkkel.

A genetikai kapcsolatot 36 ezer ember vizsgálatával mutatták ki, akiknek egy része melanomában szenved. A kutatás hét új, a betegséggel összefüggésbe hozható gént fedezett fel. Ezek közül többet olyan autoimmun betegségben szenvedő páciensben is megtaláltak, akik például reumás láztól vagy a cöliákiától szenvedtek.

Matthew Law, a tanulmány vezető szerzője rámutatott, a felfedezés azért jelentős, mivel feltárhatja azt a fiziológiát, amely hajlamossá teszi az embereket a bőrrák és az autoimmunbetegségek kialakulására, és elvezethet a jövőbeni kezelésekhez. A kutatás eredményei azért is fontosak, mert a rákhoz kapcsolódó géneket hordozó személyek célzottabb vizsgálatát szorgalmazza.

„Ausztráliában a melanoma szűrése nagyrészt eseti jellegű. Vagyis az ember vagy maga megy el a szűrésre, vagy véletlenül szűrik meg” – magyarázta, hozzátéve, hogy ha tudnák, hogy mely csoportoknál áll fenn a kockázat, testreszabottabb szűrőprogramot lehetne megvalósítani a válogatás nélküli szűrés helyett.

A melanoma a bőrrákos halálesetek több mint 80 százalékát okozza, és Ausztráliában a férfiak körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés.

(forrás: hvg.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink