hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Összefüggés lehet a bariátriai műtétek és a rákkockázat között

A hvg.hu szerint egy friss vizsgálati eredmény összefüggésre jutott a bariátriai műtétek és a rákos megbetegedések kialakulása között.

A műtéten átesett embereknél egy 10 éves periódust figyelve kisebb volt a daganat kialakulásának esélye, mint azoknál, akiken nem végeztek ilyen műtétet. Emellett az is kiderült: ha mégis kialakult a betegség, azt nagyobb eséllyel élték túl azok, akiket korábban megműtöttek – írja a hvg.hu.

Az amerikai Gundersen Lutheran Health System kutatói több mint 1000, a hálózathoz tartozó kórházban műtéten átesett beteg adatait nézték át, egészen 2001-ig visszamenőleg. Az adataikat egy 2000 főből álló, bariátriai műtéten át nem esett kontrollcsoport adataival hasonlították össze, ahol figyelembe vették a nemet, az életkort, valamint a kezdeti testtömeg-indexet (BMI).

Kiderült, a két csoport között jelentős különbség van a rák kialakulásának kockázatát tekintve. Míg a műtéten átesetteknél 5,2 százalékos volt a valószínűsége a daganat kialakulásának, a kontrollcsoportnál ez 12,2 százalék volt. A legnagyobb eltérést az emlőrák (1,4 százalék - 2,7 százalék), a méhhel kapcsolatos daganatos megbetegedések (0,4 - 2,6), valamint a veserák (0,1 - 0,8) kapcsán tapasztalták.

Emellett a rákos betegek 10 éves túlélési aránya 92,9 százalékos volt a műtötteknél, míg a kontrollcsoportnál 80,6 százalékot mértek.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink