hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Összefoglaló az Országgyűlés egészségügyi vitanapjáról

Hétfőn kezdődött, de kedd hajnalban ért véget az Országgyűlés vitája Réthelyi Miklós salátatörvényéről - így a patikaalapítási moratóriumról és az Egészségbiztosítási Felügyelet felszámolásáról. Nagy megelepetés nem volt, hiszen a kormánypártok támogatják, míg az ellenzék bírálja.

A kormánypárti honatyák egyhangúan támogatták mindkét módosító javaslatot, mert, ahogy azt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mondta, a felügyelet szerepköre feleslegessé vált, annak jogköreit és a betegek jogainak védelmét a már meglévő, más ágazati szervek is el tudják látni. Ezzel növelve a hatékonyságot, ugyanakkor csökkentve a bürokráciát. Emellett Nagy Kálmán kereszténydemokrata képviselő azt is kiemelte, hogy a felügyelet évről évre nagyobb költségvetési támogatásért fordult a kormány felé, így annak megszüntetésével, illetve feladatinak más szervek hatáskörébe való utalásával „új kezdet” nyílhat az egészségügy területén.

A 2007 elején hatályba lépett új gyógyszertár-alapítási szabályrendszer módosításától a kormányoldal a szolgáltatások minőségének javulását és az e területen tapasztalható, gyógyszergyártó- és szolgáltatóláncok monopóliumának csökkenését várja. A javaslat egyelőre csak a patikaalapítás korlátozását mondja ki, az újraszabályozásra még őszig kell várni – hangsúlyozta Réthelyi Miklós.

Az MSZP és az LMP álláspontja

A szocialista Szűcs Erika nehezményezte, hogy a felügyelet megszűntével a betegek jogorvoslati lehetőségei jelentősen csökkennek, míg az egyes egészségügyi intézményeket előnyhöz juttatja. Az LMP egyetértésének a patikaalapítási moratóriummal kapcsolatban Szilágyi László adott hangot. Szerinte ez az első lépés egy fenntartható gyógyszerellátási rendszer kialakítása felé, és egyértelműen a kisebb patikák védelmét erősíti.

A Jobbik véleménye

A jobbikos Kiss Sándor az állam határozottabb szerepvállalását hangsúlyozta, és mint fogalmazott, annak fel kell lépnie a jelenleg tapasztalható „merkantil szellemmel” szemben. Az ellenzéki párt továbbá javasolta a kormány számára, hogy újra vegye elő a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztallal közösen készített társadalombiztosítási törvényjavaslatot, valamint arra a kérdésére várt választ, hogy a kormány mikor teszi alkalmassá az Országos Egészségpénztárat arra, hogy felmérje a társadalom egészségi állapotát és ennek megfelelően folyamatosan értékelje a felmerülő kockázatokat.

Portrusching Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink