hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Összefog a Lilly és a Boehringer

Az indianapolisi Ely Lilly and Co. és a német Boehringer Ingelheim gyógyszergyártó cég, diabéteszellenes gyógyszerek közös fejlesztéséről állapodott meg.

A megegyezés részeként a Lilly mintegy 387,4 millió dollárt fizet a Boehringernek, és a két cég együtt szándékozik fejleszteni és forgalmazni ötféle diabétesz gyógyszert. A törzskönyvezett készítményekből származó bevételeket meg fogják osztani. Emellett mindkét gyógyszergyártó fizetséget kap akkor, amikor gyógyszerei eljutnak bizonyos mérföldkövekig, például amikor beadják a törzskönyvezési kérelmet.

Az ebből származó összeg a Lilly esetében több mint egymilliárd dollárra rúghat, a Boehringer pedig akár 807 millió dollárra számíthat. A megállapodás a Lilly két tartós hatású inzulin készítményére vonatkozik, amelyek befejező vizsgálatai várhatólag ebben az évben kezdődnek el, valamint a Boehringer két diabéteszellenes tablettájára. Emellett a Boehringer bekapcsolódik a Lilly egyik tervezett gyógyszerével kapcsolatos munkálatokba – a gyógyszer a krónikus vesebetegségben szenvedő cukorbetegek kezelésére szolgál majd.

A Lillynek sok évtizedes tapasztalata van a diabétesz gyógyszerek terén, a Boehringer egyik, a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló készítménye, a linagliptin pedig már a törzskönyvezés fázisában van, és már ebben az évben piacra kerülhet. Ez jelentős bevételi forrás lenne a Lillynek is.

A bevételek tartós növelése sürgető a Lilly számára, mivel első számú gyógyszerének, az antipszichotikus hatású, olanzapin hatóanyagú készítménynek, amely évi 4 milliárd dollárt hoz, ez évben lejár a védettsége, és a továbbiakban várhatólag az olcsóbb generikus szerekkel kell majd versenyeznie. Ráadásul pár éven belül második legnyereségesebb gyógyszerének, egy duloxetin hatóanyagú antidepresszánsnak is megszűnik a monopóliuma.

A Lilly gyógyszerpalettájának egyik fő elemét a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek alkotják már kezdettől fogva – 1923-ban a Lilly inzulinja volt az első, kereskedelmi forgalomba került inzulin. A Boehringernek nincs cukorbetegség elleni szere a piacon, és erősen számít a Lilly dolgozóinak tapasztalatára és szakértelmére.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés