hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Őssejtekkel gyógyítottak meg vak betegeket

Olasz kutatók szerdán arról számoltak be a New England Journal of Medicine online kiadásában, hogy marószerek által megvakított emberek tucatjainak sikerült visszaadni a látását saját őssejtejeik transzplantációja révén – ez az őssejtkezelés egy újabb nagy vívmánya.

Összesen 107 szemet kezeltek ezzel a módszerrel 1998 és 2007 között, és 82 esetben teljes, 14 esetben részleges sikert értek el. Az átlagos követési idő három év volt. Volt olyan beteg, akit tíz évig követtek, és a kezelés hatása végig fennmaradt. Olyan betegről is beszámoltak, aki 60 évvel a kezelés előtt vakult meg, de a kezelésnek köszönhetően látása közel normális lett.

A terápia kezdetén a kutatók néhány őssejtet nyertek ki a beteg ép szeméből (vagy ha mindkét szem érintett volt, akkor az egyik szem szaruhártyájának széli, ép részéből, ha ez lehetséges volt), az őssejteket laboratóriumban szaporították, majd – a hegszövet eltávolítása után – a sérült szembe juttatták, ahol az őssejtek képesek voltak a károsodott szaruhártyát új, normális szaruhártyával felváltani. Mivel a beteg saját sejtjeit használták fel, kilökődéstől nem kellett tartani.

Felnőtt őssejteket már évtizedek óta alkalmaznak vérrákok, például a leukémia és más betegségek, például a sarlósejtes anémia kezelésére, és próbálkoznak vele számos más betegségben, így cukorbetegségben és szívelégtelenségben is, de utóbbiakban nem sok sikerrel. A szaruhártya-károsodásban történő alkalmazás azonban viszonylag új fejlemény.

A szaruhártya sérülése esetén jelenleg beültethetnek mesterséges szaruhártyát, azonban ennek a módszernek nem elhanyagolható mellékhatásai vannak: fertőzés vagy glaukóma alakulhat ki. Egy másik lehetséges eljárás az, hogy hullából származó őssejteket használnak fel, azonban ebben az esetben számolni kell a kilökődés veszélyével.

Dr. Sophie Deng, a UCLA Jules Stein Eye Institute-jának munkatársa szerint az olasz kutatók legjelentősebb eredménye, hogy laboratóriumi körülmények közt szaporítani tudták az őssejteket, mivel ennek köszönhetően az őssejt-eltávolítás nagyon kevéssé volt invazív, és ezért csökkent a szem újabb sérülésének veszélye.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Yahoo! News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés