hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Őssejtek a „lyukak” befoltozására

A szélütés folytán károsodott agyterületek újjáépítésére sikerült rábírniuk az őssejteket a nottinghami egyetem kutatóinak. Az érintett területekre juttatva az őssejtek alkalmasak lehetnek az elpusztult idegsejthálózat újraépítésére – állítják patkánykísérletek tapasztalatai alapján.

Szinte már nincs olyan területe a gyógyításnak, ahol ne kísérleteztek volna őssejtek alkalmazásával. Az idegsejthálózat pótlásának ötlete nem vadonatúj, próbálkoztak már hasonlóval, eddig azonban megoldatlan problémát jelentett, hogy az elhalt agyterületekre juttatott őssejtek a környező szövetekbe vándoroltak, ezért nem tudták maradéktalanul teljesíteni az elvárt feladatot. A brit kutatók ezért egy biológiai úton lebomló polimer, a PLGA apró részecskéihez kapcsolták a neurális őssejteket, melyek így a károsodott agyállomány apró üregeit tökéletesen kitöltve mintegy stabil vázként szolgálnak a primitív agyszövet kialakulásához, amely aztán a gazdaszervezet agyállományához kapcsolódva segíti a sérülés helyreállítását. A „vivőanyagként” alkalmazott partikulumok idővel lebomlanak, melynek nyomán idegrostok és vérerek hálózzák be az új szövetet.
A kutatás során a szakemberek MR-felvételek segítségével határozták meg a PLGA-injekciók pontos helyét, majd ugyancsak e képalkotó módszerrel követték nyomon a kísérleti állatok agyállományában bekövetkező változásokat is.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy rendkívül sok munka áll még előttük addig, amíg az őssejtterápiát embereknél is kipróbálhatják az iparilag fejlett országokban igen nagy egészségügyi problémát jelentő stroke kezelésében, a rehabilitációs szakembereket nemegyszer nehéz feladat elé állító maradványtünetek enyhítésében. Legközelebbi kutatási célként a kezelés vaszkuláris endoteliális növekedési faktorral (VEGF) történő kiegészítését tűzték ki, melytől azt várják, hogy gyorsítja és segíti a károsodott agyállomány helyét elfoglaló új szövet vérellátásának kialakulását.

Forrás: Biomaterials

cimkék

Linkek

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink