hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Őssejtbotrány: emberi test tiltott felhasználása a vád

Vádemelési javaslattal zárta le a rendőrség az őssejtbotrány néven elhíresült büntetőügy nyomozását – értesült a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) július 26-án befejezte az iratismertetést, majd vádemelési javaslattal fordult a Fővárosi Főügyészség nyomozásfelügyeleti osztályához. A nyomozó hatóság emberi test tiltott felhasználása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasolja az ügy kilenc gyanúsítottjának elmarasztalását, akik között három amerikai és egy ukrán állampolgárságú személy is van.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az érintettek között szerepel többek között Pákh Imre műgyűjtő, Fásy Ádám műsorvezető, Seffer István plasztikai sebész, Natália Karnikova biológus és Julij Baltaytis professzor is.

Az NNI tájékoztatása szerint egyik amerikai állampolgárságú személy „megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től őssejtkezeléseket végzett". A szóban forgó személy valószínűleg Julij Baltaytis professzor. A rendőrség közölte, hogy a kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el (feltehetőleg Natália Karnikova). A beavatkozások során feleslegessé vált abortumokból nyerték ki az őssejteket, melyeket a betegeknek injekcióval vagy infúzióval adagoltak be. A rendőrség tájékoztatása szerint a pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték, hatásuk ismeretlen volt.

A terápia alkalmazásához a gazdasági társaságok sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkeztek.

A gyanúsítottak egy részét a hatóság 2009 nyarán a Nyírő Gyula Kórházban érte tetten, majd ezt követően a rendőrök számos helyszínen házkutatást tartottak és tárgyi bizonyítékokat foglaltak le. A rendőrség összesen 37 kezelt személyt, illetve azok hozzátartozóját hallgatta ki. Holló Gábor, Julij Baltaytisz ügyvédje kijelentette, a hatóság gyanúja nem tekinthető megalapozottnak, mert az abortumok egészségügyi hulladéknak minősülnek, így azok nem az emberi test részei. Hozzátette, a nyomozás határideje lejártával indítványozni kellett volna a kényszerintézkedés további fenntartását.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés