hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Ősi tumor egy ősteknősben

A rák olyannyira mélyen bele van kódolva a DNS-ünkbe, hogy már a triász kori négylábúak életét is megkeserítette, írja a Qubit.

Az ősteknős (Pappochelys rosinae, avagy szó szerinti fordításban nagypapateknős) fosszilis maradványait 2013-ban tárták fel Németországban. Akkor a teknősevolúció hiányzó láncszemeként ünnepelték a felfedezést, de nem tudták, hogy a triász kori állat éppen ugyanolyan csontdaganatban szenvedett, mint amilyen manapság is előfordul. 

Yara Haridy, a Berlini Természettudományi Múzeum paleontológusa szerint elképesztően ritkán akadnak hasonló fosszíliákra, mivel a legtöbb daganat a lágyszövetekben keletkezik, ezek pedig nem maradnak fenn, bár néha vannak rájuk utaló jelek a megkövesedett csontokon is. A hasonló leletek nagyban előrelendíthetik a paleopatológia tudományát: hiába tűnik úgy, hogy a genetikai és környezeti hatások változása miatt egyre több rákos megbetegedéssel találkozunk, a most vizsgált 240 millió éves tumor majdnem ugyanolyan, mint amilyenek napjainkban előfordulnak.

Haridy szerint hiába tűnnek gyakoribbnak az idő előrehaladtával a rákos megbetegedések, a mostani CT-vizsgálat eredményei is jól mutatják, hogy a betegség olyannyira mélyen bele van kódolva a DNS-ünkbe, hogy már a triász kori négylábúak életét is megkeserítette Az ősi daganat egyúttal azt is bizonyítja, hogy nincs igazuk azoknak, akik szerint a megbetegedés modern jelenség lenne.

A teljes cikk

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink