hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

OSAS: fél évet várnak a diagnózisra

Az obstruktív alvási apnoe szindróma gyanúja esetén kötelező a szűrővizsgálat, az alváslaborban az előjegyzési idő fél év – írja a bama.hu.

– Az alvásmedicína az orvoslás egyik legfiatalabb ága. Hazánkban – Európában elsőként – 2014-ben emelkedett szakmai rangra, önálló szakmakóddal, minimumfeltétel-rendszerrel, a műveléséhez licencvizsga-kötelezettséggel – tájékoztatta a bama.hu-t dr. Faludi Béla, a PTE Neurológiai Klinika Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratóriumának vezetője. Tárgykörébe tartozik az egyik leggyakoribb és a jogosítvány egészségügyi alkalmassági feltétele szempontjából fontos alvászavar, az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS), mely hazánkban legalább 400 ezer embert érint. Bár eddig kb. harmincan vizsgáztak, az országban nagyon kevesen, mindössze 6-7 orvos műveli napi szinten az alvásmedicínát. – Így érthető, hogy a leterheltség – a többi szakmával összevetve – kiemelkedően magas, ennek ellenére igyekeztünk megteremteni a megfelelő ellátási időket – hangsúlyozat dr. Faludi Béla. Hozzátéve, hogy a Neurológiai Klinika alváscentrumában több ambulancia működik, különféle várakozási időkkel. Amennyiben a páciensek becsatlakoznak az előírt gondozási rendszerbe, a rendszeres és időzített kontrollok során megfelelő lehetőség van receptírásra is. Egyéb, szintén a klinika alvászavar ambulanciáján a várakozás 2-3 hét.

Egy 119 háziorvos bevonásával végzett friss felmérés szerint mégis csupán a praxisok 39 százalékában végzik el rutinszerűen az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványuk megújítása miatt orvosi vizsgálatra jelentkezőknél – olvasható a Magyar Idők összeállításában. A családorvosok 15 százaléka saját bevallása szerint egyáltalán nem, 46 százaléka pedig csak a rizikófaktorral rendelkező (például elhízott, magas vérnyomásos) pácienseknél kerít erre sort – mondta a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság háziorvosi munkacsoportjának tagja, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense, Torzsa Péter.

A diagnózis felállításához szükséges alvásvizsgálat 15 ezer forint, amelyet nem térít az egészségbiztosító.

(forrás: BAMA)
hirdetés

Könyveink