hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Orvosválság elhárítva?

Nem aktiválják a letétbe helyezett felmondóleveleket a rezidensek – értesült a Nol, bár az erről szóló hivatalos döntést csak pénteken délelőtt hozhatja meg a Magyar Rezidens Szövetség.

Nem aktiválják azt a több mint 2500 felmondólevelet, amelyeket a Magyar Rezidens Szövetség felhívására helyeztek letétbe a fiatal orvosok – értesült a Népszabadság. A hivatalos döntést pénteken délelőtt a szövetség elnökségi ülésén hozhatják meg.

A felmondólevelek megfogalmazásával és letétbe helyezésével megbízott Bősze Ferenc ügyvéd kérdésükre megerősítette: a január elsejei dátummal ellátott dokumentumok egyelőre a banki széfben maradnak, magát az akciót azonban a rezidensek prolongálták, azaz nem fújták le végérvényesen.

A „felmondás akciót” szervező érdekvédőknek azt kellett mérlegelniük: tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy a jövő évi béremelési lehetőségekről az államtitkársággal közösen állítsanak össze a pénzügyi tárcával szemben is képviselhető „csomagot”, vagy élesítsék a fölmondásokat. Hogy pontosan mekkora összeget szán a kormány az egészségügyi bérekre, és abból hány orvosnak juthat, azt egyelőre senki sem tudja. A konkrét pénzről a későbbiekben a gazdasági tárca ajánlata alapján dönt majd a kormány.

Cseri Péter / Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink