hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Orvostanhallgatókat is támogat az MNB alapítványa

Orvostanhallgatók amerikai gyakorlatszerzését támogatja a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány – közölte Dubéczi Zoltán, az MNB oktatási igazgatója az MTI-vel

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (AMOSZ) Magyarországi Tagozat Egyesülettel kötött öt évre szóló együttműködési megállapodást a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány, amelynek értelmében évente 16 orvostanhallgató három hónapos amerikai szakmai gyakorlatát támogatják – tájékoztatta az MTI-t Dubéczi Zoltán. A program jövőre indul, a jelentkezési határidő 2017. január 12-e. Az MNB közleménye szerint az orvosszövetség hosszú évek óta jelen­tős részt vállal a magyar medi­ku­sok ameri­kai gya­korlatának meg­szer­vezésében és lebonyolí­tá­sá­ban. A buffalói e­gye­temen (State University of New York in Buffalo) eddig is csaknem 150 orvostanhallgató tölt­hette három hónapos gyakorlatát. Az alapítvány évi mintegy 29 ezer dollárral támogatja a programot, amelyre valamennyi magyarországi orvostudományi kar ötöd- és hatodéves medikusai jelentkezhetnek. A pályázatokat az AMOSZ-felhívásra a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságánál lehet benyújtani.

A képzési programban olyan orvosi eszközök gya­korlati megismerésére van mód, a­me­lyeket a jövőben hazánkban is alkal­maz­ni lehet, ilyen például a Da Vinci robotsebészeti eljárás vagy az idegrendszeri képalkotás alapjainak elsajátítása. A gyakorlat hozzájárul a széles látókörű, modern és innovatív szemléletű, értékes hazai és nemzetközi ta­pasz­ta­latokkal rendel­ke­ző orvosok képzéséhez és a magyar egészségügy színvo­na­lának emeléséhez. Kinti tanulmányaikról a hallgatóknak itthon be is kell majd számolniuk.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink