hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Orvosok mondják: meddig mehet el egy patikus?

Gyakorló háziorvosokat kérdezett a Pharmaonline arról, hogy milyen mélységben tartják elfogadhatónak a gyógyszerészi gondozást?

– A gyógyszerészi gondozási program támogatandó, de az általános népegészségügyi megelőző programokat nem a gyógyszerészeken keresztül kell bonyolítani – idézik prof. dr. Hajnal Ferencet, a szakmai kollégium háziorvosi tagozatának elnöke. Szerinte a gyógyszerészekre nem szabad háziorvosi, gyermekorvosi, védőnői szerepet testálni.

A patikákban csak olyan ellenőrzéseknek lehet helye, amelyeket a beteg odahaza saját maga is el tudna végezni – foglalt állást dr. Kasza Mária szegedi háziorvos. A banális betegségeknél a patikusi gyógyszeradás elfogadható, viszont az nem, amikor krónikus betegeknek a gyógyszerész megváltoztatja a gyógyszerét, számomra ismeretlen generikumra vált, így a következő találkozásig nekem gyakorlatilag fogalmam sincs arról, hogy a betegem hosszú évek óta kezelt bajára aktuálisan milyen gyógyszert szed. S ezzel olykor ő maga sincs tisztában, mert a készítmény akár hónapról hónapra változhat – tette hozzá.

– Az orvos és a gyógyszerész közül az orvos a stabilabb oldal, aki ismeri, nyomon követi, szervezi a páciensei betegútját, ezért a patikák nem alkalmasak a praxisok tehermentesítésére. Egy betegségről a páciensnek az orvosától kell személyre szóló felvilágosítást kapnia, s fontos, hogy ezt a territóriumot a gyógyszerészek tiszteletben tartsák – idézi a paharmaonline.hu cikkében a főváros X. kerületében praktizáló Fenyőváry Évát.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink