hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Orvosi eszközök okozta kórházi fertőzések

Az OTSZ Online szerint a felnőttkori antibiotikum-rezisztens kórházi fertőzések többsége az orvosi eszközöktől származik és nem maguk a műtétek okozzák.

Az Infection Control and Hospital Epidemiology-ban megjelent két közlemény közül a felnőttek kórházi fertőzéseinek okát elemző azt állítja, hogy az antibiotikum-rezisztens kórházi fertőzések leginkább az orvosi eszközökből származnak, és nem a műtéti sebben keletkeznek.

A leggyakoribb pathogén felnőttekben a Staphylococcus aureus (12%) és a Klebsiella nemzetség (9%) volt. Gyermekkorban szintén a Staphylococcus aureus (15%) vezette a sort, utána az Escherichia coli (12%) és a koaguláz-negatív Staphylococcusok (12%) következtek.

A kórházi fertőzések közül a centrális vénás kanülből származó, véráramba kerülő pathogének 39%-ban az általános kórházi osztályokon, és 37%-ban a koraszülött intenzív osztályokon (MICU) jelennek meg. A húgyúti katéterezések fertőzéseit okozó pathogének leggyakrabban (43,4%) a kórházi osztályokon és a gyermek intenzív osztályokon (70%) megbetegedettekből izolálhatók. A lélegeztetőgép okozta pneumoniák kórokozói pedig leggyakrabban a kórházi intenzív osztályokon (32%) és a gyermek intenzíveken (98,5%) fordulnak elő. Felnőtteknél az onkológiai osztályokon az Escherichia coli volt a leggyakoribb, centrális vénás kanülből származó, véráramba került fertőzéseket okozó patogén (16,5%), míg a nem onkológiai egységekben, pl. a kórházi intenzív osztályokon vagy a hosszú ideig ápolásra szorulóknál az E.Coli kisebb arányban (4,1 illetve 3,6%-ban) volt a fertőzések oka. Az újszülött intenzív osztályokon fekvő kisbabák véréből a Staphylococcus törzsek voltak leggyakrabban (46,1%) kimutathatók. A gyermek intenzív osztályokon a centrális vénás kanülből származó, véráramba került fertőzéseket leggyakrabban (14,8%-ban) az Enterococcus faecalis okozta, amely itt jóval nagyobb arányban volt betegség okozó, mint az újszülött intenzív osztályokon (8,8%), vagy az onkológiai részlegeken (5,2%).

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés