hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Orvosi eskü informatikusoknak?

Az egészségügyi informatikai fejlesztőknek az orvosokéhoz hasonló etikai szabályokat kellene betartaniuk, írja a ComputerWorld.

Amennyiben megszegik a hippokratészi esküt, nem tartják be az etikai szabályokat, az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók és gyógyszerészek könnyen elveszíthetik az engedélyüket. Az egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztőire viszont nem vonatkozik hasonló magatartási kódex, pedig az ő tevékenységük is komoly hatással lehet a páciensek életére. Az egészségügyi intézmények egyre több adatot gyűjtenek az általuk kezelt betegekről, így jogosan merül fel a kérdés, nem kellene-e az egészségügyi informatikát fejlesztő szakemberek számára ugyanolyan etikai szabályokat bevezetni, mint amelyek alapján az egészségügyi dolgozók végzik a munkájukat?

A CSO magazinnak nyilatkozó Andrew Boyd, a chicagói Illinois Egyetem oktatója úgy véli, hogy a szoftverfejlesztőknek és az orvosoknak közösen kell garantálniuk, hogy az informatikai rendszerek használatakor a páciensek egészségügyi adatainak védelme legyen az elsődleges szempont. Mivel az automatikusan futó algoritmusok sok millió ember életére vannak hatással, ki kell zárni a rendszerekből azokat a folyamatokat, amelyek bár legálisak, de nem válnak a betegek hasznára. Ezért Boyd szerint a szoftverfejlesztőknek ugyanolyan szigorú etikai szabályok betartása mellett kell tevékenykedniük, mint amilyenek az egészségügyi dolgozókra vonatkoznak. Ez kiemelten fontos, mivel az egészségügyi adatok tárolása rendkívüli biztonsági kockázatokkal jár együtt.

A teljes összeállítást itt olvashatja.

(forrás: Computerworld)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!