hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orvosi béremelés: átlagosan havi bruttó 70 ezer

Bár a szerdai kormány-előterjesztések között hivatalosan nem szerepel, elképzelhető, hogy mégis a kabinet elé kerül az egészségügyi szféra tervezett bérmegállapodása. A  Népszabadság információi szerint az orvosok átlagosan mintegy havi bruttó 70 ezer forint többletre számíthatnak, de csak azok, akik közalkalmazotti státuszban vannak.

A vállalkozók, például a háziorvosok nem kapnak béremelést.

Bár az orvosi szakszervezet elfogadta volna, hogy a keveset kereső orvosok nagyobb, a viszonylag jól keresők pedig kisebb fizetésemelést kapjanak, a rezidensszövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a közalkalmazotti bértábla szerint keresők azonos összegű emelésben részesüljenek.

A Népszabadság szerint a szakdolgozók közül csak azokat érinti a béremelés, akik kórházban és szakellátásban dolgoznak; náluk a differenciált béremelés összege alatta marad a havi húszezer forintnak.

Az orvosok és a szakdolgozók között bruttó 15-15 milliárdos összeget osztanak szét. Az érintettek januártól visszamenőleges hatállyal kapják meg a béremelést.

Az orvosi érdekvédők és a szakdolgozói kamara képviselői is törvényben rögzített garanciát kértek a béremelésre. A mintegy 130 ezer szakdolgozóból közel 68 ezren számíthatnak béremelésre, főként a kórházakban és a szakrendelőkben dolgozók. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke nem tartotta elfogadhatónak, hogy tekintet nélkül a szakképesítés szintjére, az egészségügyben eltöltött időre, mindenki ugyanakkora összeget kapjon. Hosszabb távon viszont elvárják, hogy a szakdolgozók bérét az orvosok jövedelméhez igazítsák.

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink