hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Orvoshiányra orvosság

Az e-egészségügyi alkalmazások és a digitalizáció terjedése képesek lehetnek az orvoshiány hatásainak csökkentésére is a ProfitLine szerint.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatások és a digitalizáció terjedése ellensúlyozhatja a fokozódó orvoshiányt, lehetővé téve, hogy az egészségügyi szolgáltatások hatékonyabban jussanak el oda is, ahol nincs elegendő szakember – hangzott el a ProfitLine szerint az Antall József Tudásközpont (AJTK) brüsszeli konferenciáján, amely az e-egészségügy jövőjével foglalkozott. A szakértők szerint azonban egyelőre világszerte szakadék húzódik az információ-technológiai fejlesztések és az egészségügyi felhasználás között, elsősorban a finanszírozás problémái miatt. A várakozások szerint az e-egészségügyi szolgáltatások terjedése, illetve a mobiltechnológiák fejlődése és fokozottabb felhasználása elősegíti majd a személyre szabott orvoslás terjedését és a még inkább betegközpontú ellátás javulását. Az e-egészségügyi technológiák sikeres bevezetésének legfontosabb előfeltétele a felhasználók – vagyis a betegek, orvosok – gondolkodásmódjának megváltoztatása.

Az Európai Bizottság által kiadott, a digitális egységes piaci stratégia végrehajtásának félidős értékeléséről szóló dokumentum szerint az egyik legfontosabb fejlesztési irány az egészségügyi adatok hatékony és biztonságos felhasználása, az adatkezelés egységes keretbe szervezése. A bizottság felmérése szerint az európai polgárok 80 százaléka megosztaná egészségügyi adatait akár egyéni kezelési, akár kutatási célokra, 60 százalékuk pedig az országokon átívelő e-egészségügyi rendszerek kiépítését is támogatja – a legfontosabb szempont azonban, hogy saját adatainak nyilvánosságáról mindenki maga rendelkezhessen. Brüsszel tervei szerint 2020-ra a legtöbb tagállamban működőképessé kell válnia annak a rendszernek, amely lehetővé teszi, hogy az egészségügyi információk és e-receptek más országokban is elérhetők legyenek.

(forrás: Profitline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!