hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Vélemény

Orvoshiány és újabb magánosítás lesz Egerben?

A megye gazdasági társaságként üzemelteti a kórházat

A HospInvest távozása után sem nyugodnak a kedélyek az egri Markhot Ferenc Kórházban. A magáncég csődbe menetele után jelentős adósságok maradtak, az intézményen belül kialakult bérkülönbségek akár súlyos orvoshiányhoz is vezethetnek ősszel. Heves megye vezetése szerint nem fenyeget orvoselvándorlás, és újabb magánosítást sem terveznek.

Az egri kórház működtetésére létrejött nonprofit cég, az új kft. egyelőre nem kapta meg a HospInvest működése idején keletkezett bevételeket – mondta el a Magyar Nemzet Online-nak Mánya Kristóf, az egri kórház volt főorvosa.

A felhalmozott adósságok rendezése során először az APEH-tartozásokat, majd az elmaradt béreket kell figyelembe venni, és csak legvégül a beszállítók igényeit – hangsúlyozta a kórházvédők egyesületének szóvivője. Az APEH követelései valamivel több mint egymilliárd forintot tesznek ki – tette hozzá Mánya. A beszállítókkal kapcsolatban az egyik fő probléma, hogy a felszámolási törvény nem tesz különbséget az orvos és a pék között – mondta Mánya. Ha az alapvető orvosi eszközöket beszállítók nem jutnak a pénzükhöz, olyan adósságdominó indulhat el, ami az egész egészségügyet érintheti – tette hozzá.

Lázadás fenyeget a kórházban?

Mánya szerint azok az orvosok, akik Egerbe mentek, az elmúlt időszakban az átlagosnál nagyobb jövedelmet kaptak, ezért most várhatóan az új cég nem tud nekik eleget fizetni, ami az elvándorlásukhoz vezethet. A kórházvédő szerint a „rabszolga bérstruktúra” miatt a betegellátás is veszélybe kerülhet az intézményben. Mánya a bérezésre példaként említette, hogy a sürgősségi intenzív osztály főnővérének kétszer annyi a jövedelme, mint egy osztályvezető főorvosnak, aminek következtében már most jelentős elégedetlenség alakult ki a személyzet körében.

Súlyos gond a körkörös tartozás

Az egykori főorvos úgy látja, hogy a beszállítói kör anyagi ellehetetlenülése jelentős helyi vállalkozói kört sodorhat csődbe. Mánya a tartozások kapcsán példaként említette, hogy a kórház 60 millió forinttal tartozik a Heves Megyei Vízműnek. A vízmű várhatóan csak áremeléssel tudja a hiányzó bevételt pótolni. Mánya súlyos problémának nevezte, hogy a kiskunhalasi kórházhoz hasonlóan közpénzből kell majd kifizetni az elmaradt béreket. A felelősök kapcsán a kórházvédő elsősorban a döntéshozókra utalt, akik esetében hűtlen kezelés gyanúja is fennállhat. Mánya úgy látja, a közgyűlés hamarosan újra megpróbálja magáncég kezébe adni a működtetést, ami tovább növelheti a mostani feszültségeket. Véleménye szerint az egri kórház működtetését vissza kell helyezni a városi önkormányzat alá.

A megye tagadja az újabb magánosítást

A felszámolási eljárásba a megyei közgyűlés nem lát bele, és annak irányítása nem is tartozik a hatáskörébe – mondta el lapunknak Merczel József, a közgyűlés szocialista alelnöke. A beszállítói kör adósságai kapcsán Merczel kijelentette, hogy augusztus 1-jétől a gazdasági társaságnak a kórház működtetésével kapcsolatos minden kiadásáért helytáll az önkormányzat.

A politikus a bérkülönbségek kapcsán elmondta, hogy azok valóban léteznek, az új menedzsment feladata lesz az új üzleti terv elkészítése. A közgyűlés alelnöke nem tart tömeges orvoselvándorlástól az egri intézményből. Az esetleges újabb magánkézbe adás kapcsán Merczel elmondta, hogy az nincs napirenden, az önkormányzat egyébként sem írt ki pályázatot. A szocialista politikus szerint a kórházat a jobb feltételek miatt tartják inkább gazdasági társasági formában, mint önkormányzatiban.

Forrás: Kovács András, Magyar Nemzet Online

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés