hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orvosbérek: ötlet van, pénz nincs

Azzal mindenki egyetért, hogy elfogadható életpálya modell, s motiváció kell az egészségügyi dolgozók itthon tartásához, s természetesen pénz – amely viszont egyelőre nem áll rendelkezésre. A migráció sújtotta Magyarország uniós elnökségét kihasználva legalább azt szeretné elérni, hogy a tagországok kiváló szakemberekkel való ellátásért cserébe európai képzőközponttá válhasson.

Legfeljebb gesztusértékűnek tekinthető a Jobbik immár második nekifutásra benyújtott egyéni képviselői indítványa, amelyben eredetileg 100 milliárdot javasoltak az egészségügyiek azonnal béremelésére, s amely javaslat frissített változatában már összeg sem szerepel, mondván a gazdasági helyzettől függ, hogy miből, mire futja. Bár az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagjai pontosan ismerik az ország, s az ágazat gazdasági mozgásterét, ez senkit sem gátolt meg abban, hogy immár sokadszorra erős színekkel fesse fel orvosok és szakdolgozók méltatlan egzisztenciális, anyagi helyzetét, s hogy kifejtsék milyen elvek mentén kellene felosztani ágazaton belül a pénzt – ha lenne. Így nem meglepő, hogy egy emberként javasolták a téma parlamenti tárgysorozatba vételét.

Az egészségügyért felelős államtitkár országjáró tapasztalatairól tartott összefoglaló sem tartogatott olyan releváns információt, amelyet bőrükön tapasztalva ne ismernének az ágazat dolgozói, s betegei. A rendszer Szócska Miklós szerint ugyan megmenekült az azonnali összeomlástól, de változatlanul a fenntarthatóság határán billeg, dolgozóira pedig – orvostól nővérig – mély depresszió jellemző. A humán erőforrás helyzetének rendezését egyébként a tárcavezető is sorsfordítónak tartja. A mélypontra egyébként mi sem jellemzőbb, mint az, hogy az egészségügyiek immár hajlandóak az „ésszerű elmozdulásra”, Szócska Miklós megfogalmazása szerint változtatásra kész partnerekkel találkozott országjárása során. Éppen ezért határozottan visszautasította a jobbikos Gyenes Géza felvetését, hogy a helyzetre tekintettel rendeleti úton konszolidálják az ágazatot.

Az uniós elnökségből fakadó ágazati tennivalókat illetően: április 4-5-én Gödöllőn informális egészségügy miniszteri ülést tartanak, amelyen többek között a betegutak, valamint az Európai Unióban dolgozó egészségügyiek karrier útja szerepel napirenden. A szakember elvándorlással erősen sújtott Magyarország számára különös fontossággal bír az április 5-6-án megrendezésre kerülő migrációs tanácskozás. Ezzel kapcsolatban Szócska Miklós elmondta, szeretnék elérni az egészségügyi szakemberek elvándorlásának kompenzálását, például úgy, ha Európai képző központtá fejlesztenék Magyarországot. A célok között szerepel az is, hogy 2013. után változatlanul hozzáférjünk a strukturális alapokhoz.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink