hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Ortopédiai műtét? Várni kell...

Békés megye három kórháza közül egyedül a békéscsabai Réthy Pál Kórházban végeznek ortopédiai műtéteket. A térd- és csípőprotézisek beültetésére azonban hosszú ideig kell várni. 
A szarvasi Krajcsoviczné Jancsó Mária térdproblémái két évvel ezelőtt kezdődtek. Tavaly kétszer – februárban és májusban is – megműtötték. Azóta különböző gyógyászati kezelésekre, injekciókra jár, de állapota nem javul. Orvosai nemrég közölték: nincs más megoldás, csak a protézis. Erre azonban jócskán várnia kell, 2012. októberére jegyezték elő a műtétre.
 
– Nem tudom, hogy bírok ki ennyi időt ilyen nagy fájdalommal. Előfordul, hogy a fél éjszakát forgolódással töltöm, mert a fájdalomcsillapítók is alig hatnak már. Az ülés és a járkálás egyaránt nagy fájdalommal jár – panaszolta lapunknak az ötgyermekes édesanya.
 
Az asszonynak az utóbbi években nem kevés gondja volt az egészségével, a protézis fogalma sem ismeretlen számára. Néhány évvel ezelőtt ugyanis csípőprotézist kapott. Akkor azonban csupán néhány hónapot kellett várnia a bonyolult műtétre. Nem érti, hogy most miért csak ilyen sokára kerülhet sebészkés alá.
 
Dr. Nédó Erika, a békéscsabai Réthy Pál Kórház orvosigazgatója megkeresésünkre úgy nyilatkozott: műtő és orvos rendelkezésre áll, az ok a finanszírozásban keresendő. Az esetenként akár többéves várakozási idő azonban csak az ortopédiai műtétekre igaz, a fül-orr-gégegyógyászati, nőgyógyászati, sebészeti, és szemészeti műtétekre csupán néhány hetet kell várni.
 
– A térd- illetve csípőprotézisek ára több százezer forint lehet. Az egészségbiztosító minden kórház számára meghatározott egy adott teljesítményvolumen-korlátot. A különböző műtétekhez különböző súlyszámok tartoznak, a költségesebbekhez természetesen nagyobbak. Ha a volumenkorlátot túllépi az intézmény, az afölötti részt teljes egészében neki kell állnia, az egészségbiztosító egy fillért sem ad. Ez az oka annak, hogy havonta átlagosan csak öt protézisműtétet tudunk elvégezni, a kórház mostani anyagi helyzetében nem vállalhatunk fel többet – hangsúlyozta dr. Nédó Erika.
 
Az orvosigazgató elmondása szerint a helyzet különösen az utóbbi 3–4 évben súlyosbodott, korábban az ortopédiai műtétekre sem kellett ennyit várni. Tavaly egy év alatt négyszer változtak a finanszírozásra vonatkozó szabályok. Szinte kéthavonta kellett átdolgozniuk a pénzügyi terveket, a kapott forintok pedig egyre csökkentek.
 
– A jelenlegi finanszírozás szintje azonos a 2008. évi összeggel. Ha megnézzük, mennyi volt azóta az infláció és mennyivel emelkedtek például a protézisek árai, mindjárt érthető, miért ilyen hosszú a várakozási idő. Mindezeken túl a 2010-es évre meghatározott volumenkorlát a 2008. évi teljesítménynek csak mintegy 80 százaléka. Kórházunk így is lényegesen többet vállal fel, a fekvőbeteg-ellátásban és a járóbeteg-ellátásban is rendre kénytelenek vagyunk a betegellátás érdekében túllépni a volumenkorlátot. Ebből adódóan havi szinten 50 millió forinttal nő a veszteségünk. A januárban kapott plusz finanszírozásnak köszönhetően rendeztük ugyan a korábbi tartozásainkat, de azóta minden kezdődött elölről, az adósság hónapról-hónapra növekszik. Természetesen ez sajnos, az ország valamennyi egészségügyi intézményére általában jellemző – szögezte le dr. Nédó Erika.
 
Hozzátette: a szarvasi hölgynek a várólista-szabályzat alapján a többi beteghez hasonlóan lehetősége van arra, hogy ha állapotában jelentős rosszabbodás következik be, akkor hamarább túlessen a műtéten.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés