hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kifogásolt a levegő minősége a magas ózon-koncentráció miatt

Az ózon magas koncentrációja miatt országszerte kifogásolt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön.

21, mérőállomással rendelkező településen érte el a kifogásolt szintet a levegő ózonkoncentrációja. Az érintett helyeken a krónikus légúti betegségben (például asztmában, krónikus bronchitisben) szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

Az ózon másodlagos légszennyező, amely "a földfelszínhez közel, az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik". Az ózon koncentrációja nyáron nő leginkább, és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket.

Emiatt a nap legmelegebb időszakában ajánlott beltéri környezetben tartózkodni. A hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre tekintettel az NNK nem javasolja a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést, sportolást. Szabadban tartózkodás esetén fontos továbbá a magas UV-sugárzás elleni védelem is.

A levegőminőség alakulásában a következő napokban nem várható javulás.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink