hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Országos tisztifőorvos: újabb lépéseket tehetünk a régi életünk felé

A kedvező járványügyi adatoknak és a kórházban ápoltak csökkenő számának köszönhetően újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza lehet térni a régi életünk felé, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília kifejtette, május 10-től az iskolai és óvodai csoportok - felügyelő pedagógus jelenléte és a higiénés, járványügyi szabályok fokozott betartása mellett - ismét igénybe vehetik a közös használatú sportlétesítményeket.

Május 13-tól a kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére. Ezeket csak előre egyeztetett időpontban, a szabályok maximális betartása mellett lehet igénybe venni. Vagy védettségi igazolvány, vagy a beavatkozás előtt két nappal végzett negatív PCR-teszt, a beavatkozás napján pedig negatív antigén gyorsteszt kell hozzá, mondta Müller Cecília. Megjegyezte: a kórházaknak ezeket az ellátásokat és kezeléseket mind térben, mind személyzetben a koronavírusos betegektől elkülönítve kell biztosítaniuk.

Müller Cecília felhívta a 16-18 évesek figyelmét arra, hogy regisztráció nélkül nem fognak tudni időpontot foglalni az oltásra. Ezért továbbra is arra biztatta őket, hogy péntek éjfélig regisztráljanak.

A szakember szerint biztatóak a környezet-egészségügyi adatok is, mint mondta: országos átlagban "enyhe csökkenést" mutat a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben az elmúlt heti stagnáláshoz képest. A fővárosi agglomeráció több településéről származó mintákban ugyan még "látnak mozgást" - kicsi emelkedést, csökkenést -, de Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán egyértelmű a csökkenés.

Az országos tisztifőorvos megismételte, hogy jelenleg a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinára foglalhatnak oltási időpontot foglalni azok, akik már regisztráltak. Oltásra 4,813 millióan regisztráltak, az oltásra jelentkezés nem egyenletes, de folyamatos - tette hozzá. Közölte, a kórházi oltópontokon pénteken és szombaton az április elején oltott pedagógusok kapják az ismétlő oltást Pfizer-vakcinával.

 Ragán Viktória nővér előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát, a Comirnaty-vakcinát a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2021. május 7-én (MTI/Varga György)
Ragán Viktória nővér előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát, a Comirnaty-vakcinát a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2021. május 7-én (MTI/Varga György)

A rendőrök 465 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt csütörtökön, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf a pénteki tájékoztatón hozzátette: az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom megszegése miatt 80-szor intézkedtek, 52, Magyarországon átutazó ember ellen pedig azért, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

Péntek hajnalban nem sokkal 3 óra után a Budapesti Rendőr-főkapitányságra bejelentés érkezett egy a főváros V. kerületében lévő társasház alagsorában tartott magánrendezvényről. A helyszínen a rendőrök egy üzemen kívüli vendéglátóhelyen születésnapot ünneplő 17 tagú társaságot találtak, velük szemben a kijárási tilalom, a rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések megszegése, továbbá csendháborítás miatt szabálysértési feljelentéseket tettek és a szervezővel szemben is intézkedtek.

Hatósági házi karanténban 24 690 ember van, közülük 1444-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink