2024. április. 16., kedd - Csongor.

Országos tisztifőorvos: a járvány lassítása a cél

A fertőzés továbbadásának minimalizálása, az egészségügyi ellátórendszer biztonságos működtetése és a gyógyulás folyamatának meggyorsítása a célja a döntéshozók által meghozott intézkedéseknek, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, jelenleg 6153 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen; meghalt újabb 103 beteg, a legfiatalabb 32, a legidősebb 98 éves volt. "Emelkedőek ezek a számok, éppen ezért kell minden intézkedést meghoznunk a járvány lassítása érdekében". Fontosnak nevezte, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ehhez viszont az kell, hogy a higiénés rendszabályok szigorú betartásával elkerüljük a fertőződést.

"Új eljárásrendet adtak ki a kórházaknak, ami szintén lehetővé teszi az ellátás zavartalanságát, és igazodik az új helyzethez. Így ez már a tizedik változat lesz, amit eljuttatnak az egészségügyi ellátókhoz" - mondta. Beszélt arról, hogy egymillió favipiravir hatóanyagú gyógyszer érkezett Kínából a hétvégén, és további egymillió érkezik szombaton Japánból is.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a krónikus, elsősorban szív- és érrendszeri, daganatos betegségben szenvedők védelme elsődleges, ezért arra kérte a háziorvosokat, hogy először a kockázati csoportba tartozó betegiket oltsák be influenza ellen. Ezen védőoltások biztosítása folyamatos, ezen a héten újabb szállítmányt juttatnak el az orvosokhoz.

A járványügyi adatokat elemezve a szakember jelezte: a 44. hétről a 45. hétre másfélszeresére nőtt a pozitív esetek száma. A járvány kezdete óta az életkori megoszlás szerint a pozitívként regisztráltak negyede a 40-49 éves korosztályból került ki, 15 százalékuk 65 vagy annál idősebb. A 15 év alattiak aránya továbbra is alacsony (4 százalék), tehát a gyerekek továbbra sem érintetek nagy mértékben a fertőzésben. Az elmúlt héten a diagnosztizált betegek átlagéletkora nem változott jelentősen, az átlagéletkor 45 év volt, a 44. héten pedig 46 év. Az azonos korcsoportokat elemezve 100 ezer lakosra a 20-29 évesek között 1540-en betegek, a 30-39 éveseknél 1331-en, a 40-49 éveseknél 1632-en, az 50-59 éveseknél pedig 1473-an fertőzöttek. A 60-79 éveseknél 1589 ember beteg, a 80 éven felülieknél 1408 ember betegedett meg 100 ezer ilyen korú lakosra vetítve. A fertőzöttség az 1-2 éveseknél a legalacsonyabb. Területi eloszlásban a 45. héten a regisztrált esetek 22 százaléka budapesti, 15 százaléka Pest megyei és 9 százaléka Győr-Moson-Sopron megyei. Az előző héten Tolna megyében volt a legkevesebb fertőzött 488 esettel.

A megyei adatokat elemezve viszont elmondható, hogy egy hét alatt Győr-Moson-Sopron megyében duplázódott meg az új fertőzöttek száma. Intenzív volt a terjedés Pest megyében is, ahol 90 százalékkal nőtt a pozitív esetek száma a 44. hétről a 45. hétre. És annak ellenére, hogy Tolna megyében volt a legkevesebb beteg, a növekedés itt is 85 százalékos. Budapesten és Békés megyében is 80 százalékkal emelkedtek a betegszámok. Kevesebb megbetegedést csak Csongrád-Csanád megyében észleltek, itt egy hét alatt negyven esettel kevesebbet regisztráltak. A járvány kezdete óta a fővárosban 28 722, Pest megyében 14 851, Győr-Moson-Sopronban 8048 ember megbetegedését igazolták.

Müller Cecília ismertetése szerint 100 ezer lakosra vetítve már nem a fővárosban, hanem Győr-Moson-Sopron megyében van a legtöbb beteg 1174-gyel. A legkevesebb beteg Somogy, Békés és Tolna megyében van. Az összes fertőzött 54 százaléka nő, 46 százaléka férfi.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés