hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Országos átlag: nőtt az anyai halálozás

Az elmúlt 15 évben nőtt az anyai halálozás a szülészeteken, és ezzel egyedül vagyunk a térségben – írja a valasz.hu

A valasz.hu a WHO összeállítását konstatálva adta hírül, hogy míg világszerte előrelépés észlelhető az anyai halálozás gyakoriságát illetően, Magyarországon az elmúlt évek során romlott ez a mutató.

A volt szocialista országok közül a lengyelek állnak a legjobban, három anyai halálozással százezer élveszületésre számolva, ami óriási dolog, lévén hagyományosan keveset költenek az egészségügyükre – írja a portál. A szomszédos ország világviszonylatban is dobogós, Ausztriával, Európa egyik legjobb mutatókkal rendelkező egészségügyével azonos az eredményük. Szlovákia hat anyai halálozással német színvonalon van, megelőzve a gyakran a világ legjobb egészségügyeként jellemzett franciákat.

Horvátországban nyolc anyai halálozással, Észtországban és Szlovéniában kilenc-kilenc szülési tragédiával számolnak. A litvánok tíz, a bolgárok 11 anyát veszítenek el százezer élveszületésre vetítve. Kazahsztán és Bosznia-Hercegovina is előttünk jár – Magyarországon 17 anyát veszítetünk el százezer szülésre vetítve, s ezzel a szerbekkel vagyunk egy szinten. A születések valós arányát tekintve ez 15 anya halálát jelenti – tudható meg a valasz.hu összeállításából.

(forrás: Válasz.hu)
hirdetés

Könyveink