2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Oroszországban megtorpant az esetszám növekedése

Oroszországban január 10-e óta először fordult elő, hogy egy nap alatt kevesebb fertőzöttet azonosítottak az országban, mint egy nappal korábban, a halálos áldozatok száma pedig a június végi szintre csökkent - derült ki az orosz operatív törzs hétfőn közzétett adataiból. Nemzetközi hírek.

Romániában a nagyvárosokban csaknem másfélszer akkora a lakosság koronavírus elleni átoltottsága, mint a falvakban, de az agglomerációban a fertőzés is jobban terjed, mint vidéken, derült ki a hatóságok hétfőn közzétett adatsoraiból. Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) által közölt adatok szerint a megyei jogú városokban a legnagyobb, 43,5 százalékos, a kisebb városokban 41,7 százalékos, a falvakban pedig 29,7 százalékos az átoltottság. A testület hétfőn frissítette a települési szintre lebontott átoltottsági térképet is, amelyen az látszik, hogy az ország leginkább városiasodott térségeiben a legmagasabb az immunizáció, míg a főleg falusi, kisvárosi közösségekben élő moldvai és székelyföldi lakosság körében sokhelyütt a lakosság kevesebb mint 20 százaléka oltatta be magát.

A CNCAV szerint a 19,3 milliós lakosságú Romániában legalább egy adag vakcinát eddig 8 millió 86 ezer ember kapott, amely a teljes lakosság 41,8 százalékát teszi ki. A felnőtt lakosság átoltottsága 50,4 százalékos, a beoltható lakosság immunizálási aránya pedig 44,6 százalékra csökkent, miután két hete megkezdődött a kisgyermekek oltása, és így már nemcsak a 12 év feletti lakosság minősül "beolthatónak", hanem az 5 és 12 év közötti korosztály is.

A CNCAV által közölt átoltottsági rangsort továbbra is a Temesvárral összenőtt Újszentes vezeti: a bánsági nagyközségben a lakosság 63,8 százaléka vette fel az oltást. Az első tíz között van a Fehér megyéhez tartozó Torockó és a Kolozs megyei Körösfő is 57 százalékot meghaladó átoltottsággal. A megyeszékhelyek közül Kolozsvár az első 54,8 százalékkal, míg Bukarestben az átoltottság 49,6 százalékos.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfőn közzétett adataiból kiderült, hogy Újszentes nemcsak az átoltottsági rangsort vezeti, hanem jelenleg ott a legmagasabb, több mint 60 ezrelékes a kéthetes fertőzöttségi ráta is. A városok között a Bukaresttel összenőtt Otopeniben - a legmagasabb (55,7 százalékos) átoltottságú romániai városban - terjed leginkább a kór: az utóbbi két hétben az ottani lakosság 42,8 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

Bukarestben a kéthetes fertőzési ráta hétfőn elérte a lakosság 32,7 ezrelékét. Romániában a GCS hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában - a hétköznap szokásosnál kevesebb vasárnapi teszt kiértékelése nyomán - kevesebb mint 17 ezer új fertőzést diagnosztizáltak, amely kevesebb mint kétharmada az utóbbi két hét átlagának. A hétfői 81 új haláleset néhány százalékponttal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. A kórházban kezelt fertőzöttek száma 11 884-re emelkedett, amely több mint 20 százalékkal magasabb a múlt hétfőinél.

*

Oroszországban január 10-e óta először fordult elő, hogy egy nap alatt kevesebb fertőzöttet azonosítottak az országban, mint egy nappal korábban, a halálos áldozatok száma pedig a június végi szintre csökkent. Az  igazolt fertőzöttek száma az előző napi 180 071 fős rekorddal szemben hétfőre "csak" 171 905-tel, 12 982 023-ra emelkedett. A koronavírus miatti kórházi felvételek száma 24 óra alatt 10 843 volt, amely 15%-os csökkenést jelent az előző naphoz képest. A kórházi kezelésre szoruló betegek száma az oroszországi 85 régió közül 53-ban csökkent, 29-ben pedig nőtt a központi adatok szerint. A helyzet három régióban változatlan maradt.

A gyógyult fertőzöttek száma 55 683-mal 10 624 954-re emelkedett. A halálos kimenetelű új koronavírusos megbetegedések száma az előző napi 661-hez képest 609-re csökkent. A halálesetek száma a legalacsonyabb volt június 27. óta, amikor 599 halálesetet regisztráltak.

A járványnak az operatív törzs szerint eddig 336 023 halálos áldozata volt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,59 százalékra csökkent.

*

Ukrajnában az újonnan regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma az elkövetkező két hétben elérheti a napi hatvanezret, a járványhelyzet csak márciusban stabilizálódhat, jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a hétfői tájékoztatóján. "Ukrajnában zsinórban négy hete tart a növekedés, és a következő öt hétben is ugyanez várható. Várhatóan csak ezután kezdhet stabilizálódni a helyzet és csökkenhet a naponta diagnosztizált új fertőzöttek száma" - fejtette ki a tárcavezető.

Annak ellenére, hogy az ország nyugati részében súlyosbodik a helyzet, a kormányzat egyelőre nem szigorított a régiókban a korlátozásokon. Továbbra is csak két régió - a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk és Rivne megye - van még a járványhelyzet szerinti legnagyobb kockázatot jelző, vörös színkódú besorolásban.

Hétfőtől már a 14-18 év közötti korosztályba tartozók is megkaphatják a védőoltás felvételéért járó pénzjutalmat. A Volodimir Zelenszkij elnök által kezdeményezett, tavaly decemberben elindított program keretében minden ukrán, aki felvette az oltás két dózisát, az államtól ezer hrivnyát kap, amelyet csakis kijelölt célokra, azaz belföldi turizmusra, kulturális eseményekre és sportbérletekre fordíthat. A hatvanévesnél idősebbek ezenkívül gyógyszervásárlásra, a kiskorúak pedig tanulásra is elkölthetik az összeget. A kijevi vezetés a programmal azokat a vállalkozókat kívánja segíteni, akiket a leginkább sújtottak a járvány miatt bevezetett korlátozások.

Ukrajnába megérkezett az első szállítmány a koronavírus gyógyítására kifejlesztett, amerikai gyártású Molnupiravir nevű gyógyszerből, hatvanezer kúrára elegendő mennyiség. Az egészségügyi miniszter közlése szerint ez a gyógyszer elsősorban a kockázati csoportokba tartozó betegek kezelésére szolgál annak megelőzésére, hogy a fertőzés súlyos szövődményeket okozzon. A várakozások szerint áprilisig a gyógyszerből még 240 ezer kúrára elegendő mennyiség érkezik az országba.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában hétfőre 23 378-cal 4 307 437-re, az elhunytaké 115-tel 101 392-re, az aktív betegeké pedig több mint 18 ezerrel 524 953-ra emelkedett. Az elmúlt napon 2699 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

*

A világon 397 183 260 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 749 470 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai alapján.  Egy nappal korábban a világon 394 884 473 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 739 131 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink