hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Öröklődő immunhiányt kezeltek génterápiával

Génterápiával sikerült működő immunrendszert kialakítani olyan kisgyermekekben, akik súlyos, kombinált immundefektusban szenvedtek, közli az OTSZ Online.

Az X-kromoszómához kapcsolt kombinált immunhiány (SCID-X1, Severe Combined Immunodeficiency) súlyos kórforma, a potenciálisan halálos fertőzések elkerülése érdekében a betegek életük végéig izolációban kénytelenek élni, mivel még egy nátha is véget vethet életüknek. Most amerikai kutatóknak (St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, Tennessee) egy kísérleti génterápiával sikerült helyreállítani SCID-X1-ben szenvedő gyermekek immunrendszerét. Mint az eredményről beszámoló Nature írja, nyolc gyermek esetében hajtották végre a kísérleti kezelést, közülük hét már haza is mehetett, és a remények szerint hamarosan a nyolcadik is otthonába távozhat.

A NEJM tanulmánya kifejti: a SCID-X1 hátterében álló mutáció megakadályozza a limfociták fejlődéséhez és működéséhez szükséges citokin-receptorok egyik fehérjeláncának szintetizálását, így az érintettekben sem a sejtes, sem a humorális immunitás nem működik, viszont a nem testvér donoroktól származó transzplantáció esetén megnövekszik a graft-versus-host reakció esélye. A működő IL2RG-génnel felszerelt, módosított lentivírussal transzformált saját őssejtek viszont az autológ csontvelő-transzplantáció szabályai szerint visszajuttatva a beteg vérkeringésébe (ez betegenként és testsúlykilogrammonként 4,5-15 millió sejt visszajuttatását jelenti) mind a sejtes, mind a humorális immunitást képesek helyreállítani: a transzplantáció után az NK-sejtek már négy hét, a T- és a B-sejtek 2-3 hónap után megjelentek, és számuk normalizálódott.

A kutatók megvizsgálták azt is, hová épültek be az őssejtekbe az IL2RG-gének, így kiderült: erősen poliklonális mintázat alakult ki, azaz szinte minden fehérvérsejt-vonalban máshol lehetett megtalálni az új gént. Minden bizonnyal ez magyarázza azt is, hogy a génterápia mellékhatásaként nem alakult ki leukémia. Mindazonáltal, jegyzik meg a kutatók, az immunrekonstrukció tartós sikerét, a bejuttatott gén megmaradását a hematopoetikus sejtekben, továbbá a busulfan-kondicionálás és a génterápia mellékhatás-mentességét hosszú távú utánkövetéssel kell ellenőrizni.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink