hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Óriás puzzle

A világ élőlényeinek adatbázisában szereplő fajok száma elérte az egymillió-kilencezret – jelentették be Washingtonban a fajok integrált rendszerének, a The Integrated Taxonomic Information System-Species nevu projektnek a készítői.

Az NBC amerikai hírportál beszámolója szerint az élet katalógusának is nevezett adatbázisban 2011-re várhatóan felsorolják a készítés idején a Földön élő összes fajt, amelyek száma a becslések szerint egymillió hétszázötvenezer körül alakul.

Az adatbázison hat éve dolgoznak, és amint Thomas M. Orrell, a washingtoni Smithsonians Természettörténeti Múzeum kutatója elmondta, a kész katalógusban valamennyi élő organizmust felsorolnak a növényektől kezdve az állatokig, a gombáktól a mikroorganizmusokig. Meglepő, hogy a biológusok két évszázados munkája után, és a közvélemény igen nagy érdeklődése ellenére még nem készült átfogó katalógus a Földön élő organizmusokról – vélekedett Orrel, aki hozzátette: a lista nem tartalmazza a múltból származó fosszíliákat.
  A Catalogue of Life hozzáférhetővé teszi számos tudományos szervezet adatainak gyujteményét, minden intézmény egy-egy terület információira összpontosított. A londoni, a New York-i és a hollandiai természettörténeti múzeumok például a lepkefajták, a szitakötők és a pókok adatait gyujtötték össze. Párizsi és kanadai szakértők a bogarak adatbázisát építették ki. Az adatok az ellenőrzés után bekerülnek a katalógus speciális szoftverébe. A projektben jelenleg mintegy 3000 biológus dolgozik világszerte, egyik vezetőjük Frank Bisby, az angliai Reading egyetemének professzora, aki szerint a munka egy óriási puzzle kirakásához hasonlít, részben pedig olyan, mintha az ember leltárt készítene egy hatalmas szupermarketben. Ám a nemzetközi összehasonlításhoz kell egy mesterlista, amely most készül, ugyanis gyakran nehéz eldönteni, hogy a forgalomban lévő változatos elnevezések közül melyiket válasszák. A modern tudományos rendszerezés jelenleg is használatos módszerét Carl von Linné 1735-ben alkotta meg. Kidolgozta a rendszerezés kategóriáit, az élőlényekre ő alkalmazta a kettős elnevezést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés