hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Öregebb spermium, egészségesebb utód?

Azon, hogy a spermium mikor éri el a petesejtet, nemcsak a megtermékenyítés sikeressége, de a későbbi utód egészsége is múlik, írja a Dívány.

A The Conversation számolt be a legfrissebb kutatások eredményeiről, melyek szerint minél hosszabb életű egy spermium, annál egészségesebb lesz az utód, és tovább is fog élni, mint ha egy rövid életű spermium termékenyítette volna meg a petesejtet ugyanabból az ejakulátumból.

A kutatásban 26 hímnemű zebrahal ondóját osztották két részre. Az egyik esetben a spermiumok aktiválását követően egyből lehetőséget biztosítottak a kutatók a megtermékenyítésre, a másik esetben azonban az aktiválást követően 25 másodpercet vártak. Ennyi idő pont elég volt ahhoz, hogy a hímivarsejtek fele feladja a küzdelmet, így csak a hosszabb élettartamú spermiumoknak volt lehetősége a megtermékenyítésre.

Az így született utódokat felnőtt korukig kísérték figyelemmel, ez idő alatt pedig sikerült összehasonlítani a különböző élettartamú hímivarsejtekből született utódokat. Azok a halak, amelyek hosszabb élettartamú (öregebb) spermiumból fogantak, nemcsak tovább éltek, de több és egészségesebb utódot nemzettek.

Érdekes, hogy a spermium élettartama a születendő utód nemétől függően különbözőképpen hatott. A hosszabb élettartamú spermiumból született, hímivarú zebrahalak több és egészségesebb utódot nemzettek, mint azok a hímek, amelyek fiatalabb spermiumból fogantak. A nőstények esetében nagyobb volt a szórás: az öregebb spermiumokból született nőstények több utódnak adtak életet, azonban az utódok túlélési rátái az életkorral csökkentek. A fiatalabb hímivarsejtek által történt megtermékenyítés folytán született nőstény halak életük során kevesebb utódnak adtak életet, és közülük a később világra jöttek egészségesebbek voltak, mint a korábban születettek.

A kutatások bebizonyították, hogy annak a spermiumnak a minősége, amelyik megtermékenyíti a petesejtet, közvetlenül befolyásolja az utód egészségét. Az eredmények megkérdőjelezik azt az elképzelést, miszerint a petesejtet megtermékenyíteni képes spermiumok ugyanolyan egészséges utódokat tudnak nemzeni.

A teljes cikk

(forrás: Dívány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink